A fogváltás sorrendje

Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a fogváltás, hiszen nem csupán a tejfogak cserélődnek ki: a 20 fogacska helyébe 32 nő. Gyakori emiatt, hogy a szülők észre sem veszik, vagy tejfognak nézik az általában 6-7 éves korban a kisörlők mögött előbújó első nagyörlőket, a hatosokat. Érdemes résen lenni és kiemelten figyelni ezek ápolására, mert fontos szerepet játszanak a maradó fogazat kialakulásában: köréjük épül a fogív többi része.

Az első nagyörlőkkel nagyjából egyidőben jelenik meg először a fogtündér is, az alsó középső metszőkért, de csakúgy mint a fogzásnál, a fogváltásnál is jelentős egyéni eltérések lehetnek: vannak olyan gyermekek, akiknél már 5 éves kor környékén elkezdődik a folyamat, és van akinél csak hét éves korban.

Jellemző, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél korán bújtak az első tejfogak, a maradó is előbb megjelenik. Nem árt, ha a fogváltás folyamatát végigkíséri egy fogorvos, hogy az esetlegesen fellépő gondokat mielőbb felfedezze és megoldja, esetleg elkezdje a fogszabályozást.

Fogváltás sorrendje, tejfog kiesése

 

Dr. Czigler Péter, a Clinident fogorvosa