Blog

A fogváltás sorrendje

Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a fogváltás, hiszen nem csupán a tejfogak cserélődnek ki: a 20 fogacska helyébe 32 nő. Gyakori emiatt, hogy a szülők észre sem veszik, vagy tejfognak nézik az általában 6-7 éves korban a kisörlők mögött előbújó első nagyörlőket, a hatosokat. Érdemes résen lenni és kiemelten figyelni ezek ápolására, mert fontos szerepet játszanak a maradó fogazat kialakulásában: köréjük épül a fogív többi része.

Az első nagyörlőkkel nagyjából egyidőben jelenik meg először a fogtündér is, az alsó középső metszőkért, de csakúgy mint a fogzásnál, a fogváltásnál is jelentős egyéni eltérések lehetnek: vannak olyan gyermekek, akiknél már 5 éves kor környékén elkezdődik a folyamat, és van akinél csak hét éves korban.

Jellemző, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél korán bújtak az első tejfogak, a maradó is előbb megjelenik. Nem árt, ha a fogváltás folyamatát végigkíséri egy fogorvos, hogy az esetlegesen fellépő gondokat mielőbb felfedezze és megoldja, esetleg elkezdje a fogszabályozást.

Fogváltás sorrendje, tejfog kiesése

 

Dr. Czigler Péter, a Clinident fogorvosa

Leave a Comment (92) ↓

92 Comments

 1. Flintáné Kiss Marianna augusztus 24, 2012

  Tisztelt Doktor
  A nagy fiam nincs egészen öt éves (két hét híján), de már kiesett az egyik alsó metsző foga! Az lenne a kérdésem , hogy ez normálisnak mondható-e?! Mit jelent ez a jövőre nézve? Kell-e aggódnom?
  Tisztelettel: Flintáné Kiss Marianna

  reply
  • Fogdoki augusztus 26, 2012

   Kedves Marianna!
   A fogváltás akár már 5 éves kor környékén elkezdődhet, nincs oka az aggodalomra. Azok közé a gyerekek közé tartozik a fia, akik hamarabb túlesnek ezen a folyamaton. Javaslom, hogy keressenek fel egy fogszabályozásban is jártas fogorvost, aki végigkíséri a folyamatot és rendszeresen ellenőrzi a gyermek fogait.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 2. Benkő Adrienne október 10, 2012

  Tisztelt Doktor Úr!
  Kisfiam két hónap múlva 7 éves lesz, és csak most esett ki az első foga. De nem alul, és nem is középen, ahogy vártuk, hanem felül az egyik oldalsó metszőfoga esett ki először, aminek elvileg csak később kellett volna következnie. Jelent esetleg ez valami rendellenességet? Egyébként alul is és felül is mozog a középső négy-négy foga már jónéhány hete.
  Várom válaszát!
  Tisztelettel: Benkő Adrienne

  reply
  • fogdoki október 25, 2012

   Kedves Adrienne!
   A kisgyermekek fogváltásában normális jelenség, ha nem teljesen szabályszerű sorrendben zajlik le, kisebb eltérések előfordulhatnak. Nem kell aggódnia, előbb-utóbb a többi tejfog is meg fog lazulni, és előbújnak a maradó fogak.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 3. Marcsi február 1, 2013

  Tisztelt Doktor Úr Kisfiam novemberben töltötte a 7. évet. most elkezdet fájni a jobb felső hátulsó foga, lehet hogy most cserélődik a foga

  reply
  • fogdoki június 3, 2013

   Kedves Marcsi!
   Általában 6-7 éves korban a kisörlők mögött előbújnak az első nagyörlők, a hatosok. Ezek maradandó fogak. Érdemes megnézetni egy fogorvos kollégával, hogy végigkísérje a fogváltás folyamatát. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, a Clinident fogorvosa

   reply
 4. Kecskés Árpád március 12, 2013

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kislányom 5 éves nemrég múlt és egyszerre három foga is elkezdett mozogni (a felső két középső metsző és az egyik alsó középső metsző). Ez lehet fogváltás miatt?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Üdvözlettel,
  Kecskés Árpád

  reply
  • fogdoki június 3, 2013

   Kedves Árpád! Igen, a fogváltás kezdetét jelzik a mozgó fogak, a kislányánál korábban kezdődik ez a folyamat, aggodalomra semmi ok! Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, a Clinident fogorvosa

   reply
 5. Varga Teodóra március 17, 2013

  Tisztelt Doktor úr!
  14 éves vagyok, pár hónap múlva 15. Nincs problémám a fogaimmal, azon kívül, hogy a felső kisörlőim még nem cserélődtek ki, egyik sem a 4 közül. Nem mozognak, nem fájnak. Várható, hogy ezek még ki fognak cserélődni, vagy ebben a korban már nem?
  Várom válaszát!

  reply
  • fogdoki június 12, 2013

   Kedves Teodóra! Nagy valószínűséggel azok a maradó fogak már nem nőnek ki, csírahiány miatt. Amíg nem mozognak, addig örüljön neki, találkoztam már 40 éves pácienssel, aki tejfogakkal élt és semmi gondja nem volt. Mindenképpen meg kell látogatnia egy fogorvost, aki röntgen felvétel készítése után tud többet mondani. Elképzelhető, hogy el kell távolítani fogakat és fogszabályozást alkalmazni. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter

   reply
 6. Mária május 1, 2013

  Tisztelt Doktor Úr!
  Kisfiam novemberben múlt 7 éves és még egyetlen foga sem esett ki. Az ismeretségi körünkben már minden hasonló korú gyermeknél elkezdődött a fogváltás. Az lenne a kérdésem ez természetes-e, kell-e aggódnom?
  Várom válaszát!
  Tisztelettel:
  Köves-Tóth Mária

  reply
  • fogdoki június 3, 2013

   Kedves Mária!
   Aggodalomra semmi ok, a kései fogváltók közé tartozik a kisfia, hamarosan bizonyára elkezdődik nála a folyamat. Elképzelhető, hogy nem a metszők esnek ki először, hanem az első maradandó fogak bújnak ki hátul, az első nagyörlők, vagyis a hatosok.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter

   reply
 7. aniko május 27, 2013

  5éves kislányomnak a jobb alsó hátsó örlöfogábol levan törve egy darab,mi a teendö,vagy mi várható a fogorvosnál,mire számithatunk?köszönöm válaszát….

  reply
  • fogdoki június 12, 2013

   Kedves Anikó! Nagy valószínűséggel töméssel állítják helyre a fogat, mert 9-10 éves koráig még bent kell maradjon, kihúzni nem lehet. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter

   reply
 8. Andrea június 4, 2013

  Kedves Doktor Úr!
  A kisfiam február 21. töltötte be a 4 éves kort.
  Most egy 5 napja eset ki neki az alsó, középső metszöfoga, és már a másik is mozog.
  Az lenne a kérdésem , hogy ez még ilyenkor nem korai, kelle aggodnom?
  Várom válaszát, köszönöm!
  Üdvözlettel: Andrea

  reply
  • fogdoki június 12, 2013

   Kedves Andrea! Elkezdődhet ilyen korán is a fogváltás, nem jelent problémát, de érdemes elmenniük egy fogorvoshoz, aki figyelemmel kíséri a folyamatot, hogy mielőbb beavatkozhasson, ha például fogszabályozásra van szükség. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter

   reply
 9. Dóri június 7, 2013

  Kedves Doktor Úr!

  Kislányom júliusban lesz 7 éves, és még nem esett ki egyetlen foga sem.
  Nem volt anyatejes, esetleg ez s oka lehet, hogy még nem mozognak a tejfogai?

  Természetes ez a késői fogváltás?

  Üdvözlettel,
  B. D.

  reply
  • fogdoki június 12, 2013

   Kedves Dóri!
   Teljesen természetes a kései fogváltás és nincs összefüggésben a csecsemőkori táplálás módjával. Hamarosan elkezdődik nála is a folyamat, ha mégsem, akkor nézessék meg fogorvossal. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter

   reply
 10. Andi június 12, 2013

  Kedves Doktor Úr!

  A kislányom 5 éves és 9 hónapos, az 5. szülinapja után rögtön elkezdett mozogni az alsó két metsző foga és hamar egymás után ki is estek és kinőttek az újak. 2 hete megmozdult a felső két metsző és 2 nap különbséggel ki is estek, ma reggel már a bal felső 2-es is nagyon mozgott. De az új fogaknak semmi híre. Szegénykémnek elől ma-holnap 3 foga fog hiányozni. Mennyi idő mire kinő a maradandó? Mivel lehet esetleg serkenteni (vitamin)? A kislányom szopja az ujját, ez befolyásoló lehet, esetleg elkezd mozogni, ami mögött még nincs is maradandó fog?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Andi

  reply
 11. hegyi katalin június 30, 2013

  kisfiam 5 éves mult,fogai elég korán 1 évesen elkezdtek romlani,folyamatosan járunk fogászatra,de a hátso rágo foga már nagyon rossz volt neki,se a furás,se a tömés nem segitett,bedagadt az arca,doktor néni kihuzta neki,nagy gyökere volt a fogának,ez normális?és ki lehetett ezt a fogat egyáltalán huzni?igaz az hogy nem fog ki nőni a foga?válaszát köszönöm.katalin.

  reply
  • fogdoki szeptember 23, 2013

   Kedves Katalin!
   Teljesen normális, hogy nagy gyökere van a rágó fognak, mégha tejfog is. Biztos vagyok benne, hogy a fogorvos azért döntött a húzás mellett, mert már nem volt más megoldás. A tejfog kihúzásától függetelenül ki fog bújni a maradandó foga is.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 12. Gyenes Anita július 19, 2013

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném meg kérdezni, hogy 5 és fél éves kislányomnál elkezdődött a fogváltás az első alsó metszőfogak rendesen ki is estek. Ami miatt viszont aggódom az az , hogy nálam sajnos 9 évesen kellet az összes tejfogamat kihúzni mivel nem estek ki maguktól. A oka az volt, hogy minden tejfogamnak gyökerei voltak bele értve a hátsó és a metsző fogakat is..
  Ezért a csont fogaim viszont nagyon gyenge és romlékonyak lettek.

  Szeretném megtudni, hogy kell-e esetleg a kislányomnál ettől aggódnom, vagy esetleg érdemes lenne meg mutatni mielőbb egy gyerek fogorvosnak?

  Van-e erre kapacitása egy gyerekfogorvosnak?

  Köszönöm mielőbbi válaszát javaslatát

  Üdvözlettel: Anita

  reply
  • fogdoki szeptember 23, 2013

   Kedves Anita!

   Nem kell aggódnia, hiszen a kislányánál megkezdődött a fogváltás. Ettől függetlenül érdemes elvinni gyermekfogorvoshoz, hogy figyelemmel kísérje a fogváltás folyamatát, így ha fogszabályozásra van szükség. Természetesen van, kell hogy legyen kapacitása erre egy gyermekfogorvosnak, sőt az a fontos, hogy ne csak baj esetén forduljanak hozzá, hanem preventív céllal és azért, hogy gyermek szokja a légkört.

   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clindent

   reply
 13. Éva július 19, 2013

  Kedves Doktor Úr!

  Kislányom júniusban volt 6 éves, már 6 foga kiesett amiből 2 ki is bújt, a többi még nem. Tegnap vérzett a felső második kisőrlő foga, és ma azt vettem észre hogy félig ki is van mozdulva a helyéről. Ez normális? Most bújnak az első nagyőrlői is, lehet hogy az “nyomja ki”? A fent leírtak alapján korainak vélem hogy ez fogcsere legyen.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Éva

  reply
  • fogdoki október 6, 2013

   Kedves Éva!
   Kissé korainak tűnik, de lehet hogy fogváltásról van szó. Előfordulhat az is hogy, fogszuvasodás miatt van. Azt javaslom hogy mindenképpen vigye el orvoshoz a kislányát.
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 14. Keszlerné Péter Judit augusztus 2, 2013

  Tisztelt Doktor Úr!
  7 éves kislányomnak kb. 4 hónapja alul elől kinőttek a maradó fogai a tejfogak mögött.A tejfogak nem mozognak.Elvittem fogorvoshoz,de ő csak akkor húzza ki,ha a gyerek is beleegyezik.Bódítást ajánlott egy másik fogorvosnál.Ő azonban gyerekeknél nem csinál ilyet.Mit tegyek,ha a gyerek retteg a vértől,ezért nem engedi kihúzatni a fogait.

  reply
  • fogdoki október 6, 2013

   Kedves Judit!
   em javasolt ebben a korban a bódítás nem ajánlom semmiképp. Próbálja valahogy rávenni a kisfiát a beavatkozásra. Szerepjátékokkal, határozott fellépéssel, rábeszéléssel vagy valamilyen ajándékkal.

   Üdvözlettel, Dr Czigler Péter, Clinident

   reply
 15. Tamás augusztus 5, 2013

  Tisztelt Doktor Úr!
  6 éves kislányomnál decemberben kezdődött a fogváltás. Az először kiesett fogai helyett szépen ki is nőttek a csontfogak. Most május végén és június elején magának húzta ki a két mozgó, felső metszőfogát. Mindkettő kihúzása óta eltelt már két hónap és még mindig nem látni, hogy jönne helyette csontfog. Ez normálisnak tekinthető? Vagy esetleg forduljunk orvoshoz, aki megtudja röntgenezni, hogy lesz-e ott egyáltalán foga?

  Válaszát várva,
  Tisztelettel:
  T.

  reply
  • fogdoki október 6, 2013

   Kedves Tamás! Ez még belefér a normális kategóriába, de ha nagyon aggódik, illetve ha még hónapokig nem változik a helyzet, érdemes megröntgeneztetni. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 16. János augusztus 25, 2013

  Tisztelt Doktor úr!

  Kislányomnak csak 3 alsó metszőfoga nőtt ki, ezek teljesen kitöltik a szemfogak közti helyet. Lehet ebből probléma, például a fogváltásnál?

  Tükörbe nézve meglepetten tapasztaltam hogy nekem is csak három alsó metszőfogam van!

  Üdvözlettel,
  János

  reply
  • fogdoki október 6, 2013

   A második metszőfogak hiánya örökletes lehet, ha önnél is ez a probléma, a kislányánál is előfordulhat.
   Érdemes megnézetni, hogy kiderüljön. Egy röntgen felvételre van hozzá szükség.
   Üdvözlettel, Dr Czigler Péter, Clinident

   reply
 17. farkas szebasztián szeptember 6, 2013

  A tesómnak 13 évesen ki fog esni a foga. Miért fáj neki ilyen nagyon?

  reply
  • fogdoki szeptember 23, 2013

   Kedves Szebasztián!
   A fogváltás normális folyamat, és sajnos fájdalmas is lehet. Ha elviselhetetlen a fájdalom a testvéred számára, akkor a biztonság kedvéért érdemes elmennie a fogászatra.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 18. Fanni szeptember 8, 2013

  Tisztelt Doktor úr!
  14 éves vagyok, egy hónap múlva 15. A felső 2 szemfogam még nem cserélődött ki. Nem mozognak és nem fájnak. Ki fognak még cserélődni?

  reply
  • fogdoki október 6, 2013

   Kedves Fanni! Röntgenfelvétel készítésére lenne szükség, hogy meg lehessen állapítani a szemfogak helyzetét. Mivel elöl ezek az utolsó cserélődő fogak, gyakran előfordul, hogy nincs helyük kibújni és valahol ferdén bentmaradnak a csontban.

   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 19. fujicat szeptember 21, 2013

  Kedves Doktor Úr!

  Kisfiam 6,5 éves, alsó metszőfoga alig, éppencsak mozog, mögötte már nagyon látszik a végleges fog. Az előző alsónál is hasonló volt a helyzet, csak ott legalább mozgott és fogorvos húzta ki a végén gyümölcszselés érzéstelenítővel.
  Várható, hogy húzás lesz ebből is? Vagy még van remény arra, hogy kitolja?

  Köszönettel:
  fujicat

  reply
  • fogdoki október 6, 2013

   Valószínűleg most is a fog kihúzására lesz szükség, csakúgy mint a korábbi esetben, kicsi az esély rá, hogy kitolja, ha már nagyon kibújt a végleges fog. Vigye el a kisfiát egy fogorvoshoz,hogy túl legyen rajta és megfelelően ápolhassa a maradó fogat.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 20. Kata szeptember 30, 2013

  Kedves Doktor Úr!

  A lányom még nincs 4 éves, és pár napja fájlalja mindkét oldalt a leghátsó őrlői mögött a száját. Létezhet, hogy ilyenkor már bújnak ki a hátsó őrlői?

  Köszönettel: Katalin

  reply
  • fogdoki október 2, 2013

   Kedves Kata!
   Kicsit korainak tűnik, hacsak hormontartalmú készítményt nem szed. Elképzelhető, hogy a legutolsó örlői szuvasak, vagy gyulladt az íny. El kellene vinni fogorvoshoz, hogy megnézze mi a probléma.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
   • Kata október 3, 2013

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    Üdv: Kata

    reply
 21. Hujberné Krisztina október 23, 2013

  Kedves Doktor Úr,

  kisfiam nemsokára 6 éves lesz és most kezdenek előbújni az alsó hátsó hatosai.Borzalmasan fáj neki már egy hete alig alszunk, de nappal is fájdogál neki.Csak fájdalomcsillapítóval tudunk meglenni.Ez normálisnak mondható?Köszönettel:Krisztina

  reply
  • fogdoki október 26, 2013

   Kedves Krisztina!
   Igen, teljesen normállisnak mondható, sajnos az örlőfogak kibújása, akárcsak kicsiknél a fogzás, nagyon fájdalmas is lehet. Nyugodtan adja neki a fájdalomcsillapítót a dobozon található adagolási útmutató szerint, amikor szükséges. Remélhetőleg már nincs sok hátra, és előbukkan az első vasfog.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 22. Paplauerné Rédai Ilona október 26, 2013

  Kedves Doktor Úr !

  Egy kérdéssel fordulok Önhöz.
  4 éves kislányomnál mai nap észre vettem,hogy az alsó fogsor jobb leghátsó foga szuvasodik.
  Elöszőr azt hittem hogy valami étel maradék lehet a fogon,ezért fogpiszkálóval megpróbáltam eltávolítani,azt tapasztaltam hogy nem ételmaradék volt,hanem szürkés szinű fog darabkák váltak le a rágó felület közepéről. Amennyire láttam,elég nagy felületen,és elég mélyen szuvasodik már a fog.
  Ez esetben mit javasol,mit tegyünk !
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel : Paplauerné Rédai Ilona

  reply
  • fogdoki január 8, 2014

   Kedves Ilona!
   Azonnal forduljanak fogorvoshoz, hogy a fogszuvasodást ellássa egy szakember.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clindent

   reply
 23. Karácsony Lili október 27, 2013

  Kedves Doktor úr,

  Pár hét múlva töltöm a 12-t és második óta egy fogam sem esett ki. Eddig is csak legelöl a felső és az alsó négy metszőfog.Nem furcsa egy kicsit, hogy négy éve nem esett ki egy sem és nem is fájt?Köszönettel : Lili

  reply
  • fogdoki október 28, 2013

   Kedves Lili!
   Javaslom, hogy látogass meg egy fogorvost, mert elképzelhető, hogy csírahiány miatt nem is fognak kiesni a kisörlőid és újak nőni helyette. Ezt röngtgenfelvétel alapján lehet megállapítani.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 24. Monika január 8, 2014

  Kedves Doktor ur,
  a kislanyom 5 eves es 2 napja eszrevettem a felso jobboldali kisorlo fogacskajaban egy kicsi lyukat ami nem fekete, nem gyulladt es nem is faj kislanyomnak, muszaly tometni? Es lenne meg egy kerdesem valaki mondta hogy a kisorlok nem tejfogak hanem veglegesen maradandoak, igaz ez?Elore is koszonom valaszat!

  reply
  • fogdoki január 8, 2014

   Kedves Mónika! A lehető leggyorsabban vigye el a kislányát fogorvoshoz, ha nem mély a lyuk, akkor előfordulhat, hogy fúrás nélkül, ózonkezeléssel megoldható a kezdődő fogszuvasodás ellátása, de látatlanban ezt nem lehet megállapítani. Gyulladás csak akkor lép fel, ha már sokkal mélyebbre hatol a fogszuvasodás, jó lenne ezt nem megvárni. Az a valaki pedig rosszul tudja, da kisörlők tejfogak és cserélődnek. A mögöttük sokszor észrevétlenül, általában 6-7 éves korban kibújú nagyörlők viszont már végleges, maradandó fogak. Erről itt talál összefoglalót: http://fogblog.hu/2012/07/a-fogvaltas-sorrendje/ Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 25. karcsi január 14, 2014

  Üdv

  azt szeretném kérdezni hogy 13 éves fiamnak az utolsó előtt foga mozog (alul)
  alul összesen 12 foga van az bormális ha az utolsó mozog neki

  reply
  • fogdoki január 30, 2014

   Kedves Karcsi!

   Igen, a fogváltási folyamat természetes része, hogy a második kisörlői kiesnek.

   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 26. karcsi január 14, 2014

  Üdv
  megint én vagyok bocsánat nem alul hanem felül

  reply
 27. Andrea január 15, 2014

  Kedves Doktor Úr!

  7 éves lányomnak júliusban esett ki az egyik felső oldalsó metszőfoga, a másik pedig novemberben. Még egyik helyére se nőtt ki az új fogacska. Eddig minden kiesett tejfog után nem sokára jött a csontfog. Az alsó oldalsó metszőfogak is szépen kijöttek elég hamar. Kezdek aggódni, elvigyem fogorvoshoz röntgenre?
  Köszönöm válaszát!

  reply
  • fogdoki január 30, 2014

   Kedves Andrea!

   Igen, ha még mindig nem nőtt foga a júliusban kiesett tejfog helyére, akkor érdemes lenne megmutatni egy fogorvosnak.

   Üdvozlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 28. Ferkóné Edit január 19, 2014

  Kisfiam 7,5 éves 4 fogánál rendesen lezajlott a fogváltás, de most az alsó metszőfoga alig mozog, és mögötte már látszik a végleges fog. Meg lehet-e várni míg kiesik magától, vagy mihamarabb keressük fel a fogorvost? Nagyon fél a fogorvostól, párszor már jártunk orvosnál, mert szükség volt tömésre.
  Köszönettel: Ferkóné Edit

  reply
  • fogdoki január 19, 2014

   Kedves Edit!
   Attól függ, hogy mennyire látszik a végleges fog, látatlanban nehéz megállapítani. Ha a végleges fog már legalább kinőtt a tejfog mögött, akkor valószínűleg húzásra lesz szükség. Ha viszont épphogy csak látszik a teteje, akkor még nyugodtan várhatnak egy kicsit. Biztassa a kisfiát a gyakori és alapos fogmosásra, vegyenek akár plakkfestőt, hogy lássa, valóban megfelelően mossa a fogát, hogy a maradandó fogai ne romoljanak el, és ne legyen oka félni a fogorvostól.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clindent

   reply
 29. Bodza január 23, 2014

  Kedves Doktor úr!
  KislánYomnak alul a tejgfog mögé bújt a maradndó foga. Még nagyon kicsi és a tejfoga erőteljesen mozog. Várhatok a húzással valamennyit?
  Köszönettel,
  Bodza

  reply
  • fogdoki január 30, 2014

   Kedves Bodza,

   Ha a tejfog erőlteljesen mozog és még nem bújt ki teljesen a maradandó fog, akkor nyugodtan várhat, elképzelhető, hogy kiesik magától.

   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
   • Bodza február 4, 2014

    Köszönöm szépen, azóta már kiesett, de jó tudni, hogy legközelebb ne aggódjak.

    reply
 30. Szíkora Adrien január 23, 2014

  Kedves Doktor Úr!
  Kislányom március elején lesz 4 éves és ma vettük észre, hogy az egyik felső középső metszőfoga mozog. Nem emlékszik rá, hogy megütötte volna, óvónők sem jeleztek semmit. Lehetséges, hogy váltja a fogait? Ha igen, nem túl korai ez? Egyébként jóval idősebbnek néz ki a koránál, 5-6 évesnek, nem tudom, ez összefügghet-e ezzel. Esetleg előfordulhat olyan, hogy “csak úgy” meglazul egy fog? Hozzátenném még, hogy szopja az ujját.
  Köszönettel:Szikora Adrien

  reply
  • fogdoki január 30, 2014

   Kedves Adrienn!

   Az ujjszopás és az, hogy a kislánya idősebbnek néz ki a koránál nem áll összefüggésben ezzel. Csak úgy nem kezd el mozogni a fog, elképzelhető, hogy a fogváltás kezdődik nála ilyen korán, de a biztonság kedvéért vigye el egy fogorvoshoz, hogy ellenőrizze a kislánya fogait.

   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 31. Borekné Anita január 28, 2014

  Kedves Doktor Úr,
  kisfiam novemberben volt 5 éves. Néhány napja észrevettem, hogy egy kis gyufafej nagyságú seb van a bal alsó oldalon a leendő 6. foga helyén (olyan mintha kihasadt volna az ínye, picit sötétebb mint az íny felszíne). Azon a területen, valamint a jobb alsó 6-os helyén is be van dagadva kissé az íny. Gyanítom, hogy esetleg a 6-osok bújnak elő. Lehetséges ez? Vagy normális? Van esetleg ebben az esetben valami teendő?
  Köszönettel: Borekné Anita

  reply
  • fogdoki január 30, 2014

   Kedves Anita!

   Igen, teljesen normális, a maradandó fogai nőnek. Ha szükséges, nyugodtan adjon neki fájdalomcsillapítót, egyéb teendő nincs.

   Üdvözlettel,

   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 32. Virág május 8, 2017

  Kedves Dokturúr!
  A lányomnak a hátsó fogai 15 éves korára még mind megvan. És már kezd minket idegesíteni, hogy nem is mozog neki, de már mindenkinek kiestek a tejfogai.
  Azt szeretném kérdezni ez hogy lehetséges?

  reply
  • Czigler Péter május 9, 2017

   Kedves Virág!

   A leghátsó rágófogak előtörését nem előzi meg tejfogak kiesése, így elképzelhető, hogy valójában minden tejfog idejében kiesett. Javaslom gyermekfogorvos szakembernek megmutatni a fogakat, mert az esetleges maradó fog csírahiány – és így ki nem eső tejfog – idejében felfedezhető. Klinikánk gyermekfogászati szakrendelésére várjuk Önöket szeretettel! Konzultációs időpontot a 06 1 801 2250 telefonszámon tudnak egyeztetni.

   reply
 33. Szajko Nikolett május 22, 2018

  Ûdv.
  A kislányom 3 éves a Felso 4 foga elol nagyon elvan kopva .. kulfoldon elunk . Elmentunk fogorvosnal , ahol azt javasolta h kihuzza a felso negy fogat…
  Az íny részén 3 darab holyag van mar egy jo ideje akarmit hasznaltunk nem ment lee megtelik verel vagy gennyel …
  Ön mit javasol ?

  reply
  • Gyermekfogak május 22, 2018

   Kedves Nikolett!

   Pontos diagnózist csak klinikai vizsgálat alapján lehet felállítani. Mindazonáltal az Ön által az ínyen leírt három hólyag gyulladásra utal, melyet kezelni kell. Ilyenkor sajnos szóba jön a fogak megnyitása, vagy tejfogak “úgynevezett gyökérkezelése” (mely egy három éves esetében sokszor sajnos nem kivitelezhető), vagy pedig esetlegesen a fogak eltávolítása. Javaslatom mindenképpen azt, hogy forduljanak olyan szakemberhez a problémával, akiben maradéktalanul meg tudnak bízni.

   Üdvözlettel:
   Clinident

   reply
 34. Kiss Orsolya május 22, 2018

  Kedves Doktor Úr!
  Kisfiam novemberben volt 5 éves. Egy ideje meg van duzzadva (de nem piros) alul az ötös fog mögött az ínye, mindkét oldalon. Főleg evés után (és sajnos közben) fájlalja azt az ínyrészt. Lehetséges, hogy a hatos foga próbál lassan kijönni?
  Azért vagyok kétségbeesve, mert mindenhol csak az olvasható, hogy ezek az un. “első” maradó fogak szinte észrevehetetlenül jönnek ki… Mert ha ez az, akkor nálunk ez messzemenően észrevehető! És az első fogai sem mozognak még, sem alul, sem felül.
  Válaszát előre is köszönöm!

  reply
  • Gyermekfogak május 23, 2018

   Kedves Orsolya!

   A leírt jelenseg teljesen normalisnak tekinthető. Nem előzi meg tejfog kiesése, ezért ha nem jár fájdalommal, észrevétlen maradhat a szülő számára a folyamat. De az is teljesen normáis, ha kellemetlenséggel jár, sajnos ilyenkor meg kell várni, amíg előbújik a fog.

   Üdvözlettel:
   Clinident

   reply
 35. F.M június 7, 2018

  Tisztelt Doktorur/nö
  Azzal a kéréssel fordulok önnhöz hogy unokám Oktober végén lesz 7 éves es minden foga még tejfog aggodni kell végette hogy még nem volt fogváltás ??

  reply
  • Gyermekfogak június 11, 2018

   Ez még teljesen beleférhet a normál fogváltás mentébe, nem ad aggodalomra okot.
   Személyes konzultációra e-mailben vagy a +36 1 801 2250-es telefonszámon tud bejelentkezni.

   reply
 36. Krisztina január 22, 2019

  Kedves Doktornő/Doktorúr!
  A kislányom 2és fél éves, tavaj nyáron elesett és letört a felső metszőfogából. A mai nap este kipottyant az a fog. Nem okozott fájdalmat neki és nem is vérzett nagyon. Mikor várható a maradandó fog megjelenése?

  reply
  • Clinident január 28, 2019

   Kedves Krisztina!

   A felső metszőfogak várható megjelenése jóval később, mintegy 6-7 éves kor körül szokott lenni. Balesetek után megfigyelhető, hogy a fog ennél előbb vagy később bújik elő, ebben az esetben a várható időt nagyon nehéz megjósolni.

   Üdvözlettel:
   Clinident

   reply
 37. Imre Helga február 3, 2019

  Tisztelt doktor úr !
  A 10 éves fiamnak már lassan két éve csak félig vannak lenőve a felső oldalsó metsző fogai, igaz az elsők is több mint egy évre bújtak ki, de azok rendesen le is nőttek. Ön szerint ennek mi lehet az oka és mit lehet tenni. Koszonom

  reply
  • Clinident február 11, 2019

   Kedves Imre Helga!

   Fogorvosi vizsgálatot javasolnék, ha szükséges röntgenfelvétellel kiegészítve annak eldöntésére, hogy a fogak valóban nem nőttek ki teljesen és ennek mi lehet az oka, vagy az átlagosnál kisebb méretű kismetszőkkel állunk szemben. Az kezelést természetesen az esetleges elváltozás fogja meghatározni.

   Üdvözlettel:
   A Clinident Szakorvosa

   reply
 38. Szöllősi Ági február 9, 2019

  Kedves Doktornő/Doktorúr!
  Kislányom 8 éves.Az első fogai gond nélkül lecserélődtek.Kb 2 hete fogíny fájdalomra panaszkodik.Rossz foga nincs.Előfordulhat,hogy a leendő csontfogak okozzák a fájdalmat? 3 hete jártunk fogorvosnál,akkor semmi problémát nem észlelt.
  Köszönöm

  reply
  • Clinident február 11, 2019

   Kedves Szöllősi Ági!

   Így látatlanban elég nehéz megmondani, de előfordulhat, mert 8 év körül törnek elő kettes metszők és lehet, hogy valamiért ez pici kellemetlenséget okoz neki. Kérdés még, hogy hol érzi a fájdalmat, ha elől, akkor lehet a foga, ha hátrébb akkor nem hinném, hogy ez okozza.

   Üdvözlettel:
   A Clinident Szakorvosa

   reply
 39. Kopasz Katalin február 22, 2019

  Kedves Doktor úr.
  A kisfiam 8,5 èves ,előlről az alsó ès felső kis 7 kis metsző foga már cserèlődött a marafandókra ,a 8-dik felső kis metszőfog azonban visszaerősödött s èn gondoltam,majd kiesik.De bizony figyeltem neki,hogy nehogy máshol törjön utat magának az ujfoga ,de mègis igy törtènt.A tejfog mögött indult növekedni.A tejfogat eltávolitottuk.Na most engem az èrdekelne ,hogy vissza tèr-e a maradandófog a helyère.Előre is köszönöm válaszát.

  reply
  • Clinident február 28, 2019

   Kedves Katalin!

   Elméletileg a nyelv a helyére nyomhatja a fogat, ha van elegendő hely a számára, azonban látatlanul elég nehéz pontosat mondani, ezért javasolnánk egy gyermekfogorvos személyes felkeresését.
   A Clinident Fogászati Centrumba a 06 1 801 2250-es telefonszámon tudnak időpontot egyeztetni.

   Üdvözlettel,
   A Clinident szakrovosa

   reply
 40. Petcut Hajnalka március 11, 2019

  A kisfiam 7eves es 3honapos.Es egyetlen foga sem mozog meg. 11honapos volt mikor kibujt az elso foga fent. Mikor kene valtsa mar a fogait? Koszonom

  reply
  • Clinident március 12, 2019

   Kedves Hajnalka!

   Valószínüleg hamarosan megindul a fogváltása, valószínűleg későn érő gyermek, a tejfogai is lassan indultak növekedésnek. Azért érdemes egy panoráma röntgent valamikor készíteni, tájékozódás céljából, de még nem kell megijedni, nincs elkésve.

   Üdvözlettel,
   A Clinident szakorvosa

   reply
 41. Visnics Melinda március 21, 2019

  Kedves Doktor úr!
  Olyan helyzetbe kerülrültem kisfiammal kapcsolatban,hogy nem tudok dönteni mi a helyes.6 hónapos korára ki nőtt az összes foga,ezt követően kezdődött meg a hozzátáplálás is.Igyekeztem rendesen rendszeressen mosni a fogait,már amennyire egy ekkora pici gyereknek lehetett (tisztában voltam vele,hogy nincs rendesen kitisztítva) kb. 8 hónapos korára elkezftek rohamosann szuvasodni a fogai egyik pillanatról a másikra az összes foga teljesen tönkre ment. (voltunk fogászaton,távoláljon tőlem a minősítés) először azt mondta a pár darab szuvas fogra,hogy nem tud vele mit csinálni már (én elfogadtam mint hozzáértő válaszát) de a folyamat folytatódott tovább,másik fogászat felkeresésénél a válasz ugyan ez volt addigra már fogai kb 60%majdnem hogy teljesen tönkre ment.Természetesen a folyamat ezek után sem szünt meg,hiába próbáltam ki bármit. kb fél évvel ez előtt elmentem egy 3ik fogorvoshoz,ekkorra már az összes fog teljesen tönkre ment, ő MÁR nem tudott segíteni,válasza,hogy mivel ezeket már nem lehet helyrehozni és csak a húzás segítene rajta,de mivel pici a gyermek így nem szeretné kínozni… Fiam most töltötte a 4ik évét,megkiséreltem még egy fogorvost,hogy mit tudunk tenni, ő azt javasolta kiműtené az összeset altatásban (tényleg teljesen tönkre ment az összes fog) 1-2 fogat említett hogy talán meg tud menteni,de azt majd akkor látja. Kérdésem az lenne önhöz,hogy helyesen döntök e ha elfogadom ezt a megoldást?Tanácstalan vagyok teljesen,hogy ez e a jó megoldás?!Természetesen azzal tisztában vagyok hogy azoknak a fogaknak értelme már nem sok van,de valamennyire még tud velük rágni,és leginkább ezért aggódom,hogy ez után hogyan lesz a táplálkozás,mert információim szerint majd csak 6 éves kora körül kezdenek bújni ki a másik fogak.Válaszát előre is köszönöm!

  reply
  • Clinident március 22, 2019

   Kedves Melinda!

   Ha nem okoznak panaszt a gyermek fogai, nem fáj, nincs gyulladás, és csak esztétikai a probléma, akkor nem feltétlen kell elaltatni, hogy kiszedjék az összes fogát, azonban, ha valamelyik begyulladt és fáj, érdemes csinálni valamit a fogakkal és már nem nagyon lehet mást, mint az eltávolítást.

   Üdvözlettel,
   A Clindent szakorvosa

   reply
 42. Szűcs Barbara Lili július 28, 2019

  Kedves Doktor!
  Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő ha egy ismerősöm 14 éves és a felső fogsor, két egyes metsző foga tejfog.
  Azaz az egyik már kiesett és nő alatta a csontfog. Voltak röntgenen és azt mutatta a kép, hogy duplán vannak csontfogai, vagyis ami most nő a felett még van egy és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő? Esetleg aggódnia kéne? Ez normális egyátalán?

  reply
  • Clinident július 29, 2019

   Kedves Barbara Lili!

   Ebben az esetben a szájsebészetet javasolnánk, a szám feletti fogakat el kellene távolítani, mert ez is okozhatja, hogy nem törnek elő a fogak.
   Amennyiben további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal! Időpontot pedig a 06 1 801 2250 -es telefon számon tud foglalni.

   Üdvözlettel,
   A Clinident szakorvosa

   reply
 43. Hajas Lilien augusztus 25, 2019

  Az lenne a kérdésem, hogy nemsokára betöltöm a 12-t és az egyik tejfogam alatt már elkezdett nőni a maradandó fogam, de csak egy nagyon picit mozog!
  Mi lenne ilyenkor a teendő? Mit csináljak a fogammal?

  reply
  • Clinident augusztus 26, 2019

   Kedves Lilien!

   Attól függ mennyire nőtt már ki a maradó fog. Ha már jelentősen, akkor érdemes eltávolítani a tejfogat, ha még nem látszik, akkor mozgassa, és ki fog pottyanni.

   Üdvözlettel:
   A Clinident Szakorvosa

   reply
 44. Banai Adrienn augusztus 30, 2019

  Tisztelt Dr. Úr!

  2016.12.22-én született a kisfiam! 4 hónapot töltöttük mikor kibújt az első, másnap a második fogacska! 6 honaposan 8 fog tulajdonosa volt! Ezután jött a baj! A felső fogsora mára szinte teljesen eltűnt! Sok , helyen jártunk vele, köztük a Semmelweis klinikán is! Azt mondják genetika lehet! Most viszont megjelent a jobb 6 os fog! 4 napig duzzadt az arca, gyulladást nem láttunk az ínyén! Tegnap este vettük észre a fogat! 2 év 8 hónapos a fiam! Mi lesz ebből? Aggódom!

  reply
  • Clinident szeptember 2, 2019

   Kedves Adrienn!

   Valószínűleg még nem a hatos foga jött ki a kisfiúnak, hanem az egyik tejfoga és szinte biztos, hogy valamelyik begyulladt neki és attól volt felduzzadva az arca.
   Amennyiben szeretné, hogy gyermekfogorvosunk lássa, bejelentkezni az alábbi telefonszámon tudnak: 0618012250

   Üdvözlettel,
   A Clinident Szakorvosa

   reply
 45. Oroszi Anett október 16, 2019

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kisfiam december végén tölti be a 8. életévét. Ez idáig a fogaival semmi gond nem volt.
  6 éves korában kihullott a két alsó és két felső középső metsző foga, majd ki is nőttek a maradandó fogai helyettük. Ezután kiesett a két felső oldalsó metsző foga (ha jól tudom, nem ez a megszokott sorrend), tavaly Karácsonykor már egyik sem volt meg. Ezeket az alsó oldalsó metszők követték, amelyek helyére szépen nőnek az újak. Viszont a felső oldalsó metszők nem akarnak kibújni.
  Azt szeretném kérdezni, hogy meddig húzódhat el az új fogak előtörése? Csináltassunk röntgent esetleg, vagy még nincs ok aggodalomra?

  Előre is köszönöm szépen a válaszát.

  reply
  • Clinident október 16, 2019

   Kedves Anett!

   Még nincsen elkésve a fogával, még nem kell aggódni, kibújhat magától, lehet várni fél-1 évet, de hogy minden aggodalom megszűnjön, lehet készíteni egy panoráma röntgen felvételt, a sorrenddel sincs semmi gond, nem mindenkinek jönnek egyformán a fogai.

   Üdvözlettel,
   A Clinident Szakorvosa

   reply
 46. Varga Eszter november 7, 2019

  Tisztelt Dr.
  A mi helyzetünk úgy gondolom kissé súlyos,mivel éppen ma a 1 kis rágófogat és 1 nagyrágó fogat ki kellett húzni a kislányomnak ball alsó sor,5és fél éves a kislány. Az első fogai kb.7hóanpos korában jelntek meg.Sajnos már fogmegtartó kezelésre nem volt esély. Ön szerint van arra esély,hogy ha már ily módon jóval ideje előtt kikerült a 2 fog,hamarabb jön a helyére a új csontfog? Avagy ebben az esetben is ki kell várnunk a 9 vagy 10 éves korát?? Válaszát előre is köszönöm.

  reply
  • Clinident november 13, 2019

   Kedves Eszter!

   Van esély, hogy hamarabb jönnek ki ezek a fogak, viszont ha a 6-os fog is előtör, valamilyen helyfenntartásra szükség lehet.
   Amennyiben szeretne személyesen konzultálni orvosunkkal, az alábbi számon tud bejelentkezni: 0618012250

   Üdvözlettel,
   A Clinident szakorvosa

   reply

Leave a Comment

Call Now Button