Blog

A fogzás sorrendje

A baba első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfog kinő. Ettől eltérő időpontoktól sem kell megrémülni, mert a fogak kitörésének időpontja széles skálán mozoghat, akad olyan baba is, akinél csak 11 hónapos korban bújnak ki az első fogak, és olyan is, aki már 4 hónapos korában fogzik.

Annak sincs jelentősége, hogy milyen sorrendben bújnak elő a kis fogacskák, az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy általában mi a jellemző. A tejfogak ápolása viszont annál fontosabb, amiről bővebben ebben a bejegyzésemben olvashatsz.

Dr. Czigler Péter, a Clinident fogorvosa

Leave a Comment (23) ↓

22 Comments

 1. Torok Eva szeptember 23, 2013

  Tiszteletem. Kerdesem ,hogy a 1 eves 1 ho. fiamnak 10 ho-on jelent meg eloszor a kozepso metszo foga,ami eleg lassan not ki, most 1 honapja latszik a masodik metszo foga, de az is meg csak felig bujt elo!Van ok aggodalomra ebben az esetben?Koszonom

  reply
  • fogdoki szeptember 23, 2013

   Kedves Éva!
   Aggodalomra semmi ok, teljesen normális ütemben fogzik a gyermek. Ettől függetlenül érdemes megejteni az első látogatást a fogorvosnál, hogy a kisfia megszokja a vizsgálatokat.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 2. Bognár Ildikó október 6, 2013

  Tiszteletem!

  Az én kislányom most lesz 2 éves, kijött neki az összes foga, de úgy láttam, hogy még mindig jön négy hátul, sőt az egyiknek már kinn is van az egyik csücske. Ez mennyire normális?

  reply
  • fogdoki október 7, 2013

   Kedves Ildikó!
   Aggodalomra semmi oka, teljesen normális jelenség.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 3. Csik Regina december 14, 2013

  Tiszteletem!
  Kisfiamnak 14 hónaposan hasadt ki az alsó 2 középső metszőfoga! Most 15 hónapos és a felső fogsorán nem a 2 középső metszőfog bújt ki, hanem az egyik oldalsó metszőfoga és a másik is nagyon meg van duzzadva, tiszta fehér neki! Normális, hogy nem a középsők bújtak ki először?
  Üdvözlettel: Csik Regina

  reply
  • fogdoki január 8, 2014

   Kedves Regina!

   Igen, előfordul, hogy nem a megszokott sorrendben fogzik a kisgyermek. Hamarosan valószínűleg a középső metszőfogai is előbújnak.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 4. Horváth Martina január 3, 2014

  Egy kicsit megrémültem a kép láttán. Kisfiam 7 hónapos, most bújt ki a két alsó középső metsző foga. Tegnap észrevettem, hogy alul az ínye, ahol a tejőrlő fogak lesznek, fehér, mindkét oldalon. Sajnos nemigazán engedi tüzetesen megnézni a fehérséget, csak egy-két pillanatra láttam, de biztosan nem szájpenész, mert sima a felülete. Megtapogattam ujjal, nem vettem észre rajta, hogy fájna. Az ujjamat viszont azonnal odatolta a nyelvével, és ott rágogatott. A saját ujjait is gyakran rágogatja hátul, főleg az egyik oldalon.
  Tanácstalan vagyok, hogy mi lehet… van esetleg valami orvosi magyarázat? Köszönöm!

  reply
  • fogdoki január 8, 2014

   Kedves Martina!
   Aggodalomra semmi ok, a kisfia fogzik. A fehérség az előbújó fogak teteje és azért rágogatja, amikor tapogatja, mert jól esik neki. Az alábbi cikkben olvashat a fogzás tüneteinek enyhítéséről: http://fogblog.hu/2012/03/ot-termeszetes-modszer-a-fogzas-tuneteinek-enyhitesere/.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
   • Horváth Martina január 17, 2014

    Kedves Péter!

    Értem én, de 7 hónapos, és a hátsó őrlőknél fehérek, amire azt írják 25-33 hónaposan kerülne sor 🙁

    Üdvözlettel, Martina

    reply
 5. Szombathy Ildikó január 3, 2014

  Kedves Doktor Úr!

  Kisfiam 9 hónapos, jelenleg 8 foga van, fent 4 és lent is 4. Az első két metszőfoga 10 hetes korában bújt ki, 6 hónapos korára kibújt a mostani 8. Néhány napja megjelentek az alsó és a felső szemfogak is. Kérdésem, hogy nem gond-e, hogy ennyire hamar jönnek a fogai? A későbbiekre nézve ez okozhat hátrányt? (esetleg korán fog váltani a végleges fogaira, vagy korábban elromolhatnak, stb.) Válaszát előre is köszönöm!

  reply
  • fogdoki január 8, 2014

   Kedves Ildikó!
   Aggodalomra semmi ok, a kisfia a korai fogzók közé tartozik. Olyan is előfordul, bár nagyon ritkán, hogy egy baba már kibújt fogacskákkal születik. A későbbiekre nézve nem okoz hátrányt, és ettől nem romlanak korábban a fogak, amennyiben rendszeresen és megfelelően ápolják őket. Még ennek ellenére is történhet fogszuvasodás, ha a gyermek sokáig kap cumisüvegből inni (akár teát, akár tejitalt, tejet, tehát bármit, a sima vizen kívül) és sok édességet fogyaszt.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

   reply
 6. Szombathy Ildikó március 5, 2014

  Kedves Doktor Úr!

  Köszönöm a válaszát, azóta áttört két őrlőfoga és két szemfoga is. 🙂

  reply
 7. Fetter Jolàn július 3, 2018

  Kedves Doktor ùr!
  A kicsi fiam 2 ès fèl èves 20 tejfoga van de hàtul fehèr duzat az inye lehetsèges hogy jöne mèg foga? Nagyon làzas is ez lenne az oka?

  reply
  • Gyermekfogak július 6, 2018

   Kedves Jolán!

   Érdemes lenne egy fogorvosi vizsgálat során megnézni, mitől fehér és duzzadt hátul az ínye. Ahhoz, hogy a 6-osa jöjjön, még nagyon fiatal, nem tartom valószínűnek, hiszen általában 6 éves kor körül várható a megjelenésük.
   Kérem ha tehetik látogassanak el hozzánk egy személyes konzultációra, ahol minden felmerülő kérdésre választ kaphatnak.
   Bejelentkezni e-mailben, vagy a 061-801-2250-es, 0620-264-5840-es telefonszámokon lehet.

   Üdvözlettel:
   Clinident

   reply
 8. Nikolett Idai november 29, 2018

  Jó napot kívánok!
  A kisfiamnak 5 hónapos korában jött ki az alsó két foga. A fiam Májusi 2.-ai születésű. Két hete bújt ki a felső két foga rá 10 napra a mellette lévők. Nagyon nyűgös, nincs láza. Viszont állandóan rág valamit, mindig hátul. A védőnő azt mondta hogy pár hét és kibújik az alsó két foga, de a törpe hátul rág. Miért lehet? Mit tegyek? Normális ez hogy ilyen hamar bújnak a fogacskái? Köszönöm válaszát Nikoletr

  reply
  • Clinident január 8, 2019

   Kedves Nikolett!

   A fogak előtörési ideje egyénenként nagy változatosságot mutat, van akinek előbb bújnak elő a fogai, van akinek kesőbb. A leírt kisgyerek a fogzás általános tüneteit mutatja, aggodalomra semmi ok! Hogy megkönnyítsük a dolgát, javasolom a gyermekek szamara kifejlesztett, fogzást segítő rágókák használatát illetve kaphatóak fájdalomcsillapító, fogzást segítő krémek is, amivel az ínyt be lehet kenni.

   Üdvözlettel:
   Clinident

   reply
 9. Réka április 25, 2019

  Jó napot! Olyan kérdésem lenne hogy a kislányom 16 hós és alul nem az oldalsó metszőfog jött ki neki hanem az utána lévö örlö fog! Ez Normális? Felül van neki 4 foga meg ott is kijött az örlöfoga a bal felén.

  reply
  • Clinident április 29, 2019

   Kedves Réka!

   Előfordulhat, hogy nem az jelenik meg, de előfordulhat csírahiány is.

   Üdvözlettel,
   A Clindent szakorvosa

   reply
 10. Zsanett április 25, 2019

  Üdvözlöm!
  Az 5 és fél éves gyermekemnek jön a 21.foga hátul.Úgy tudom hogy előfordul ilyen és az már a maradandó foga lesz.
  Szeretném megkérdezni,hogy jól tudom e? És van-e valami különösebb teendőm vele.
  Válaszát előre is köszönöm!

  reply
  • Clinident április 29, 2019

   Kedves Zsanett!

   Ha a bal felső metszőfogról van szó, akkor igen, előfordulhat hogy a maradó a tej mögött jelenik meg. Ilyenkor érdemes eltávolítani a tejfogat, hogy a helyére nőhessen a maradó. Lehet próbálkozni, hogy otthon mozgatják és előbb-utóbb kipottyan vagy mi eltávolítjuk. A 06 1 801 2250-esteefonszámon tud hozzánk időpontot foglalni.

   Üdvözlettel,
   A Clindent szakorvosa

   reply
 11. Renáta szeptember 29, 2019

  Üdvözlöm!! 15 hónapos kisfiamnak 4 kis foga van! Alul felül 2-2 metsző fogak!!! Most már vagy 3 hete fel volt duzzadva a bal hátsó íny… csütörtökre szépen felszakadt és lifeg ott egy íny darab. Fogorvos telefon… nyugodjunk meg okés a dolog… este sikerült fotózni… fogorvosnak fotó… válasz vigyük be megnézi mert ez így nem okés hogy ott szakadt fel neki… péntek fogorvos… hát ott fog van érzi …, várjunk még lássuk milyen fog jön… egyenlőre nem kell röntgen …. várjunk és meglátjuk az a fog van e ott aminek lennie kell! Ma már nagyon érezni azt a fogat! Újabb üzenet… nyugodjunk meg jöhet más sorrendben fog. Elhelyezés alapján úgy vélem örlő fog lesz. Amúgy semmi olyan fájdalom neki. Eszik iszik jó kedve van nem nyűgös. Sokat rág! Láza sincs… széklet változó! Mikor kell aggódni ha nem jönnek azok a fogak ott ahol kellene?!

  reply
  • Clinident szeptember 30, 2019

   Kedves Renáta!

   A leírtak alapján vélhetően nincs nagy baj, valószínűleg egy eripciós ciszta volt előtörés során, ami magától rendeződik. Valószínűleg egy tejfog tör elő, ami teljesen normális, de persze látatlanba nehéz pontosat mondani. Amennyiben szeretnék, hogy személyesen is ellenőrizzük az előbújó fogakat, a 06 1 801 2250 -es telefonszámon tudnak hozzám bejelentkezni.

   Üdvözlettel,
   A Clinident Szakorvosa

   reply

Leave a Comment

Call Now Button