Blog

A fogváltás sorrendje

Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a fogváltás, hiszen nem csupán a tejfogak cserélődnek ki: a 20 fogacska helyébe 32 nő. Gyakori emiatt, hogy a szülők észre sem veszik, vagy tejfognak nézik az általában 6-7 éves korban a kisörlők mögött előbújó első nagyörlőket, a hatosokat. Érdemes résen lenni és kiemelten figyelni ezek ápolására, mert fontos szerepet játszanak a maradó fogazat kialakulásában: köréjük épül a fogív többi része. (tovább…)

Leave a Comment (92) →

A fogzás sorrendje

A baba első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfog kinő. Ettől eltérő időpontoktól sem kell megrémülni, mert a fogak kitörésének időpontja széles skálán mozoghat, akad olyan baba is, akinél csak 11 hónapos korban bújnak ki az első fogak, és olyan is, aki már 4 hónapos korában fogzik. (tovább…)

Leave a Comment (23) →

A fogblogról és a szerzőjéről

A pácienseim sokszor fordulnak hozzám kérdésekkel fogászati problémákkal, beavatkozásokkal és a fogápolással kapcsolatban, amire mindig igyekszem érthető, rövid, tömör, de a tudományos követelményeknek megfelelő választ adni. Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy a leggyakrabban felmerülő témákra adott válaszaimat megoszthassam a nagyközönséggel is.

A legtöbben már valamilyen problémával küzdenek, mire eljutnak a rendelőnkbe, és sajnos azt tapasztalom, hogy sokszor már a kisgyerekeknek is rossz állapotban vannak a fogai és kezelésre szorulnak. Fontosnak tartom ezért, hogy a páciensek konkrét fogászati kérdéseire adott válaszok mellett minél több információt megosszak a blogon a helyes fogápolási technikákról és a megelőzésre buzdítsam az olvasóimat!

Ha bármilyen kérdése van, küldjön üzenetet a kezdőlapon található levélküldő segítségével, vagy írjon e-mailt a fogaskerdesek.blog@gmail.com címre.

Szakmai életutam

Fogorvosi diplomámat 1994-ben szereztem meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán, summa cum laude minősítéssel. Pályámat a SOTE Fogpótlástani Klinikáján kezdtem, ahol a több mint tíz éves oktatói munkája során megismerkedtem a legmodernebb kezelési eljárásokkal, és megalapoztam gyakorlati tudásom. Tudományos munkámban elsősorban az adhezív rögzítésű fogpótlások kísérleti és klinikai vizsgálatát végeztem, különös tekintettel a ragasztási technikák összehasonlítására. Klinikai gyakorlatban speciálisan a fémmentes rögzített fogpótlások tervezésével, preparációs technikájuk megismerésével, és klinikai alkalmazásukkal foglalkoztam. Fenti témákban több szakmai folyóiratban jelent meg tudományos cikkem, és rendszeresen tartok szakmai továbbképző előadásokat.

 A Clinident Fogászati Centrum megalapítása után olyan fogorvos specialistákkal vettem körbe magam, akiknek megalapozott tudása biztosítja, hogy a klinikára látogatók magas szakmai színvonalú ellátást kaphassanak. Elsősorban speciális kozmetikai fogászati kezelésekkel, mosolytervezéssel foglalkozom. Nagy gyakorlatra tettem szert a különleges esztétikai megoldásokat lehetővé tevő cirkónium és kerámia koronák, héjak alkalmazásában. Nagy hangsúlyt fektetek a folyamatos továbbképzésekre, ezzel biztosítva, hogy a pácienseim mindig a legkorszerűbb kezelési eljárásokban részesülhessenek. Magyarországon az elsők közt alkalmaztam a fájdalommentes fogkezelések speciális eljárásait, valamint az ózonkezelést a fogszuvasodás gyógyításában. Tapasztalataim több továbbképző előadáson osztottam meg fogorvos kollégáival.

Tagja vagyok a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Magyar Orvosok Szövetségének, az Európai Kozmetikai Fogászati Társaságnak valamint a Magyar Esztétikai Fogászati Társaságnak.

Dr. Czigler Péter
Clinident Fogászati Centrum

Leave a Comment (9) →
Call Now Button