Először a fogorvosnál

Home / Először a fogorvosnál

A legjobb, ha minél korábban elvisszük gyermekünket a fogorvoshoz, lehetőleg akkor, amikor még nincs szüksége semmilyen kezelésre. Ez azért fontos, hogy csemeténk kellemes élményekkel távozzon a rendelőből miután először járt fogorvosnál, és a fogorvostól való félelemét minél korábban megelőzzük. A negatív tapasztalatok (pl. fájdalmas kezelés, a fogorvos nem megfelelő bánásmódja) egy életre elvehetik a kedvét a fogorvosi rendelők látogatásától. Már az első fogacskák megjelenése után tervezzünk be egy látogatást, de mindenképpen célszerű a gyerek két éves kora előtt ezt megtenni.

A kisgyermekkel érdemes évente egyszer-kétszer ellátogatni a fogorvoshoz, még akkor is, ha látszólag semmi probléma nincs a fogazatával. A fogorvostól kérjünk felvilágosítást arról, hogyan, mivel ápoljuk a kis tejfogakat, melyek egészsége a maradó fogak megfelelő fejlődése és növekedése szempontjából nagyon fontos, még akkor is, ha idővel kipotyognak.

1. MIT TEHETÜK, ADDIG, MÍG ELJÖN AZ ELSŐ LÁTOGATÁS

Amíg nincsenek fogak, étkezés és fürdetés után tiszta pelenkával töröljük át a pici szájüregét. Amint megjelennek a fogak tisztítsuk meg őket reggel és este is. Amikor már ő mossa a saját fogát, mindig ellenőrizzük a technikáját. A fogmosás összetettebb kézügyességet igényel, melyet a kisgyerekek még nem tudnak tökéletesen kivitelezni, tehát az „utolsó simításokat”, a fogmosás „befejezését” rendszeresen anyu vagy apu végezze el.

2. LÉPÉS – UTÁNAJÁRÁS

Keressen gyermekfogászati szakrendelőt. Olyan helyet, ahol a gyermekre koncentrálnak. Több helyen kérésre, már felnőtt szakrendelésen is ellátják, viszont annak más a hangulata, az olyan felnőttvilág. Az internet világa ma már segít belelátni egy rendelő életébe, így könnyedén ki tudja választani azt, amely önnek a leginkább szimpatikus és bizalomgerjesztő.

3. LÉPÉS – FELKÉSZÍTÉS

Idősebb gyermekünket már a fogászati időpont előtt készítsük fel arra, hogy milyen kalandban lesz része. A pozitív dolgokra koncentráljunk. Mesélhetünk a liftező székről, a levegőt fújó és vizet spriccelő műszerekről. Ígérhetünk apró meglepetést, de a legjobb, ha nem tesszük, de legalábbis ne vigyük túlzásba. Gyermekfogászati szakrendelésünkön kollégáink minden kisgyermeket megjutalmaznak bátorságukért.

4. LÉPÉS – CSAK TERMÉSZETESEN ÉS LAZÁN…

Fontos, hogy még csak véletlenül se történjen az meg, hogy a gyermek a rendelőben szembesül a elkövetkező programmal, mert az a jövőre nézve bizalmatlanságot ébreszt benne a szülő és a rendelő felé is. Ezt a lépést általában azok a szülők hagyják ki, akik maguk is rettegnek a fogászattól. Azt gondolják jobb, ha elhallgatják. Saját kellemetlen tapasztalataink ellenére azonban az legyen a célunk, hogy gyermekünknek már ne kelljen félelemben várnia a fogászati időpontját.

Tehát, NE sztorizzunk a jelenlétében rettenetes, vértől csöpögő, kibírhatatlan fájdalommal járó beavatkozásokról. Ne mondjuk neki azt, hogy félünk, hogy a mi orvosunk kegyetlen volt velünk. Ezzel csak a félelem magvait ültetjük el a lelkében.

5. LÉPÉS – VÉGRE A RENDELŐBEN

Az első benyomások:

Lehetőleg vegyük természetesen a rendelői környezetet, ezzel is a gyermek biztonság érzetét erősítjük. A legtöbb, gyermekekre is szakosodott rendelő mindent megtesz, hogy a váróban a lehető legbarátságosabb körülmények fogadják a kis pácienseket.

Rendelői etikett:

Szülőként meg kell értenünk, hogy minden csoda és cukiság ellenére a helyszín mégiscsak egy fogászati rendelő és nem játszótér. Beavatkozások történnek, emberek jönnek – mennek, tehát a hangos és felhőtlen gyermeki játékra nem a rendelő a legmegfelelőbb helyszín. Ezzel zavarhatjuk az éppen zajló rendelést, az orvos munkáját, a kezelésben részesülő pácienst vagy más gyermekeket, szülőket.

A fogászati székben:

A fogorvosól bátran kérjünk felvilágosítást arról, hogyan, mivel ápoljuk a kis tejfogakat. A tejfogak egészsége a maradó fogak megfelelő fejlődése és növekedése szempontjából nagyon fontos, még akkor is, ha idővel kipotyognak. Még otthon írjuk össze a kérdéseinket, mert jellemzően a szék mellett ácsorogva el is felejtjük feltenni azokat.

A MI RENDELŐNK

Gyermekfogorvos kollégánk kiválóan ért a gyermekek nyelvén és egy sor izgalmas, érdekes dolgot tud mutatni: mozgatható szék, spriccelő szerszám, és persze az elmaradhatatlan ajándék matrica. Ha kellemes élményekkel távozik, később kevésbé lesz félelmetes számára a rendelő és a fogorvos.

Fontos információ, hogy riadt, sírós, pánikolós gyermeket nem erőltetünk a székbe, és nem fogjuk le erővel, csakhogy túllegyen egy beavatkozáson, még akkor sem, ha tünetei vannak. Ebben az esetben fájdalomcsillapítás vagy gyógyszeres kezelést követően kezdünk bele a kezelésbe.

Ilyen esetekben nagy jelentősége van a szülői felkészítésnek, az orvossal való együttműködésnek és az idejében elkezdett fogászati rendelésen való megjelenéseknek.

A Clinident gyermekfogászati csapata mindent megtesz azért, hogy a gyermek kellemes élményekkel távozzon fogászatról, később így kevésbé lesz félelmetes számára a rendelő és a fogorvos.

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.