Fogzás tünetei

Home / Fogzás tünetei

A fogzás tünetei kapcsán sok tévhit kering a kismamák körében, ezért összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket, melyeket a fogzás ideje alatt tapasztalhatunk gyermekünkön.

Amikor az újszülöttel hazaérkezünk, a legtöbb esetben egy olyan időszak kezdődik el, mely sokszor úgy tűnik soha nem ér véget. Ez az a bizonyos hasfájós korszak. A szülők idegei néhány nap alatt már rongyokban lógnak, a baba pedig csak sír, és sír.

Sír, ha éhes, sír, ha evett. Néha pedig tart néhány perc szünetet, persze ez éppen véget is ér, mire ráeszmélünk, hogy pihenhetnénk egy keveset. (Természetesen vannak urbánus legendák olyan gyermekekről, akik az első pillanattól átalusszák az éjszakát, nappal pedig cukin mosolyognak két pelenkacsere közben. A mama gyönyörű és kipihent, sehol egy táska vagy karika a szemek alatt. Nos, mi is hallottunk már róla, hogy valaki látott már olyat, akinek a szomszédja ismert egy nagymamát, aki….stb.)

De alighogy véget ér ez a csodás, ám erőt próbáló időszak, és végre nyugodtan alhatunk, BEINDUL A FOGZÁS.

A fogzás tünetei, előjelei

  • Az íny sokkal érzékenyebbé válik. (főként a nagyőrlők és az első fogak környékén)
  • Fogzáskor fokozottabb a nyáltermelődés.
  • A fokozott nyáltermelődésnek köszönhetően előfordulhat, hogy a picik köhögnek. (mindenesetre győződjünk meg arról, hogy nem áll-e a dolog mögött megfázás, vagy influenza)
  • Irritáció a pici állán, amely úgyszintén a nyáladzásnak köszönhető. (törölgessük, amilyen gyakran csak lehet)
  • Harapás és rágcsálás, mellyel a baba igyekszik a fogzást kísérő kellemetlenségeket csillapítani.
  • A fájdalom kisugározhat az arcra és a fülre, ezért ezeket a területeket gyakran dörzsölgetheti a csöppség.
  • Nyugtalanság, rossz alvás.
  • Ritkább esetekben hőemelkedés, alacsony láz, illetve megfázáshoz hasonló tünetek is kísérhetik a fogzást.

A FOGZÓ BABA MEGNYUGTATÁSA

Hogyan enyhítsük a fogzás tüneteit?

Az alábbiakban felsorolunk néhány bevált módszert, amivel enyhíthetjük a fogzással járó kellemetlenségeket.

Fontos, hogy ha már van előbújt foga a kisgyermeknek, a fogzási fájdalom ellenére se hanyagoljuk el a fogak tisztítását, mert a fogmosás hiányában kialakuló ínygyulladás tovább ronthatja a tüneteket.

Rágcsálás

A kicsik sokszor ösztönösen rágják az öklüket ilyenkor. Rágható, és hűthető dolgokat adjunk a kezükbe: lehűtött fogzási karikát, vagy kortól függően hámozott alma- vagy répadarabot, kenyér héját, természetesen felügyelet mellett.

Illóolaj-keverék

A híres aromaterapeuta, Ingeborg Stadelmann kifejlesztett egy „fogolajat”, ami segít a fogzás kínjainak csökkentésében, elviselhetőbbé tételében. Ha a gyermek nagyon szenved, dörzsöljük be többször a fogolajjal a meleg arcát kívülről. A keverékben római kamilla, valamint levendulaolaj van, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, míg a szegfűszegolaj összetevő melegítő és érzéstelenítő hatással bír. Fontos, hogy használat után kerülni kell az intenzív napsugárzást.

Fogíny ecsetelés

Kamillába- vagy zsályateába áztatott vattával finom kenjük be az ínyt, ennek ugyanis nyugtató hatása van. Az erre a célra készült tinktúrákat azonban már bármelyik patikában megvásárolhatjuk.
Nagyobb fájdalom esetén alkalmazhatunk fogzselét, amely helyi érzéstelenítőt tartalmaz (itt azonban fontos odafigyelnünk az adagolásra).
Ha nem válnak be a gyógyszertári kenegetők, illetve a fenti módszerek, nyugodtan adagoljon kisgyermeknek való fájdalomcsillapító készítményt, például Panadol szirupot, a csomagoláson található adagolási útmutató szerint.

A gyógyszertárban kapható hatásos készítmények: Dentinox, Panadol Baby, Germicid C.

Alternatív módszer – a gyógyító kristályok

A borostyán a legáltalánosabban használt gyógyító kristály, melyet a fogzási tünetek csillapítására használnak. A legtöbb bababoltban már árusítanak fogzáskönnyítő láncot. A borostyán csökkenti a fájdalmat, magába szívja a hőt, csökkenti a gyulladást, csillapítja a nyugtalanságot, enyhíti a rossz közérzetet. Fontos, hogy a babaláncot csak szülői felügyelet mellett használhatjuk, éjszakára ne hagyjuk a láncot a babán. Minden szülő a saját felelősségére alkalmazza a terápiát, mely egyébként rendkívül hasznos és hatékony.  /Forrás: Dr. Csomai Zita – Gyógyító kristályok – Édesvíz Kiadó Kft. 2017./

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.