Fogszabályozás

Home / Fogszabályozás

A fogszabályozás kérdése sokkalta összetettebb annál, mintsem elintézzük annyival, hogy: “majd, ha gond van, úgyis szól a fogorvos”

Gyermekünk 6 éves kora körül kezdi meg a fogváltást, 8 éves korára általában az első őrlőfogakon kívül a metszőfogai is kibújtak már, így téma lehet a fogszabályozás kérdése.

Ekkor már van elég maradandó foga ahhoz, hogy a fogak állásából megállapítható legyen, hogy előreláthatóan szüksége van-e fogszabályozás alkalmazására vagy sem. Ebben a korban még befolyásolni tudjuk a csontok és fogak növekedésének és fejlődésének helyes irányát, ezért minél korábban kezdjük meg a korrigálást, annál eredményesebb lesz a kezelés.

 • A kulcsszó ismételten a megelőzés, mely szerint a következőkre kell ügyelnünk:
 • rendszeres fogorvosi kontroll, már az első tejfogak előbújásától kezdve 6 havonta;
 • cumisüvegből való táplálás mellőzése vagy mihamarabbi elhagyása: a cukor tartalmú táplálék rontja a fogakat, a száj körüli izmok nem fejlődnek megfelelően;
 • rossz szokások – ujjszopás megszüntetése;
 • helyes táplálkozás – életkornak megfelelő, kellő szilárdságú, rágást igénylő ételek.

A fogazati eltérésekért, az állcsont és a harapási rendellenességekért felelős tényezők

 • Szoptatás hiánya: A mellről való szoptatásnak rendkívül fontos funkciója van a gyermek fejlődése szempontjából. A szopás során egy ritmikus mozdulatsort tanul meg, számos folyamatot hangol össze. Ezek persze a legtöbb bébi számára ösztönös mozdulatok, ám a táplálékért mégiscsak meg kell dolgozni, nem feltétlenül sétagalopp számára az etetés. A folyamatos munka során a szájkörüli (periorális) izmok dolgoznak, fejlődnek és erősödnek, hatásuk van az arc szerkezetére, a fogak elhelyezkedésére. A cumisüvegből történő táplásással az izmok fejlődése alulmarad, mely későbbi rendellenességekhez vezet.
 • A szájkörüli izmok renyheségét okozó további tünetek, jelenségek: orrlégzési zavarok – szájlégzés, orrsövényferdülés, orrpolyp, szűk orrnyílás.
 • Izomműködés eltérését jelzik a rendellenes nyeléstípusok: nyelvlökéses nyelés, ajakszorításos nyelés.
 • Beszédhibák: bizonyos hangok képzésekor nyelvlökés
 • Testtartás hibák: a rágó- és mimikai izmok a nyak és a vállöv izmaival kölcsönös kapcsolatban vannak, így egy görbe tartás, jellemzően előrehajtott fej az alsó állkapocs rendellenes tartását idézi elő.

Fogazati-, harapási- és állcsont eltérések

Állcsontokat érintő eltérés: a két fogív találkozásában a normálistól jelentős eltérés van. Például:

Progenia – bulldog harapás: Az alsó fogsor a felső elé kerül

Prognathia – túlharapás: A felső állcsont és a front fogak előrébb állnak

 • Harapást érintő eltérések:

Mélyharapás: a felső metszőfogak szinte teljesen kitakarják az alsókat

Nyitott harapás: metszőfogak nem érintkeznek, közöttük rés van

 • Egyes fogív részeket érintő eltérések:

a felső frontfogak dőlhetnek még befelé (retrusio) vagy kifelé (protrusio).

Az alsó és felső fogak keresztirányban is záródhatnak, melyet keresztharapásnak nevezünk:

 • Egyes fogakat érintő eltérések:

ectopia (a fog az íven kívül vagy belül van), retenció (a kifejlődött fog nem képes előtöri, így a csontban marad), impactio (a fog előtörése akadályozva van)..stb.

Öröklés: – szájpad hasadék, csírahiány, szám feletti fogak, a fogak mérete

A rossz szokásokból eredő izomdiszfunkciók tehát fogazati eltéréseket, szabálytalan fogazatot okoznak. Ezért fontos tehát a mihamarabbi felismerés és terápia. Ha nem kezeljük a lágy szövetek funkciózavarait, az elégtelen arcfejlődést és állkapocsbéli eltéréseket fog eredményezni.

FOGSZABÁLYOZÁS TERÁPIÁK:

Kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozókat elsősorban vegyes fogazat idején, tehát többnyire gyermekkorban használunk, amikor tej és maradó fogak egyaránt vannak a szájban. A kivehető fogszabályozóknak többféle típusa van: készülhet csak egy-egy állcsontra, bizonyos harapási eltérések vagy a fogak közötti rések megszüntetésére, esetleg egyes fogak helyének megteremtéséhez. Van olyan készülék is, amely az alsó és a felső fogívre is kiterjed, ez az állcsont helyes növekedését segíti elő, egymáshoz viszonyított helyzetüket korrigálja.

A gyermekek számára ez a megoldás sokkal kényelmesebb, mint a rögzített készülék viselése, hiszen ezt csak éjszaka, illetve nappal egy-két órát kell hordani. Néhány nap alatt hozzá lehet szokni a használatához, eleinte csak egy-két órát ajánlatos hordani, majd mindennap érdemes egy-egy órával emelni a fogszabályozó viselésnek idejét, amíg el nem éri a napi 14-18 órát. Természetesen a kivehető készülék akkor a leghatékonyabb, ha a páciens rendszeresen, és egy nap minél több ideig hordja. A kivehető fogszabályozók műanyagból készülnek, ezért gyermekünk a szivárvány összes színéből, és a minták végeláthatatlan tárházából válogathat, továbbá díszítheti őket matricával, bele írhatja a nevét, sőt még csillámporos fogszabályzót is kérhet magának.

A készülék hátránya azonban az, hogy csak kismértékű fogmozgatásokat lehet vele elvégezni, ezért a tökéletes fogsor kialakítása érdekében szükség lehet később rögzített készülékes kezelésre is. Bizonyos értelemben tehát a kivehető fogszabályozós kezelést előkezelésnek tekinthetjük. Ekkor azonban a rögzített készülékes kezelést már egy jobb helyzetből kezdhetjük, így a kezelés egyszerűbb és rövidebb lesz.

Rögzített készülékek:

Hagyományos fém fogszabályozó:

A fém tappancsokat (bracket) a fog felszínére ragasztjuk, és ívekkel rögzítjük.

Harapás vagy térköz problémák esetén ideális.

Porcelán fogszabályozó:

A fogra ragasztatott tappancsok lehetnek áttetszőek vagy fogszínűek.

Ugyanaz a technika, mint a fém tappancsnál, viszont kevésbé feltűnő.

Nem minden harapáshoz ideális.

Lingvális, nyelv felőli fogszabályozó:

A fém tappancsok és ívek a fog nyelv felőli oldalára kerülnek fel.

Láthatatlanul rendezik a fogakat.

Harapás vagy térköz problémák esetén ideális.

Lassabban dolgozik, mint a hagyományos szabályozó

Damon rendszerek:

Speciális felépítésű, beépített zárak rögzítik, önligírozó.

Lágy erőkkel dolgozik, így a legkomfortosabb szabályozó.

Kevesebb rendelői vizit, rövidebb kezelési idő.

Damon Q – fém fogszabályozó rendszer.

Damon Clear – kiemelkedően esztétikus, észrevehetetlen.

Clear aligner:

Víztisztán áttetsző, műanyag fogszabályozó sín.

Viselése kényelmes és diszkrét.

Étkezéshez, fogmosáshoz eltávolítható.

A kezelés ideje alatt a sínt többször is szükséges cserélni.

Kisebb vagy harapás, vagy térköz szabályozására alkalmas.

FOGSZABÁLYOZÓK TISZTÁN TARTÁSA

kivehető fogszabályozót, trénereket minden nap fogkefével, és fogkrémmel tisztítsuk meg, illetve ajánlatos heti egy-két alkalommal fogszabályozó készülékhez kapható pezsgőtablettás oldatban áztatva letisztítani. Étel és ital fogyasztásakor mindenképpen ki kell venni, az étkezést követően pedig fontos, hogy gyermekünk megmossa a fogát és csak azután helyezze vissza a fogszabályozót. A kivehető készülékek “szavatossága” egy-másfél év, utána a fogváltás miatt általában le kell cserélni őket, de ha a maradó fogak már kibújtak, akkor akár el is lehet kezdeni a rögzített készülékes fogszabályozást.

Rögzített fogszabályozó tisztán tartása

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.