Kismama fogászat

Home / Kismama fogászat

Sok kismama tart attól, hogy a terhesség alatt elvégzett fogászati beavatkozások árthatnak a babának. Aggodalomra azonban nincs ok, a kismama fogászat kínálata a szájhigiénés kezelések döntő többségét magában foglalja, ezek a várandósság során is nyugodtan elvégezhetőek.

Kispapák (is) a fogászaton

Tervezés szempontjából mindenképpen szerencsésebb, ha már a fogantatás előtt rendezve vannak a szülők fogai. A kezeletlen, elhanyagolt fogazat, így a krónikus gyulladások, gócok hatással vannak a fogantatásra. Érdemes figyelmet szentelni fogaink állapotára, hiszen a fogászati gócok nőgyógyászati panaszokat, meddőséget okozhatnak, növelik a vetélés kockázatát, míg a férfiak esetén csökkenhet a nemzőképesség.

A szülés utánra hagyott, halasztott, kezeletlen fogak baktérium flóráját óvatlanul is átadhatjuk gyermekünknek, hiszen a fogszuvasodás fertőző betegség, és nyálkontaktus útján könnyedén fertőz. Így az édesapa és az anyuka egyaránt veszélyeztethetik a baba leendő fogainak egészségét.

A kismamák fogászati szempontból is kiemelt figyelmet igényelnek: a rendszeres ellenőrzés mellett a fogkő eltávolítása, a lyukas fogak betömése nem tűr halasztást, hiszen a fogszuvasodás, a fogínygyulladás olyan szövődményeket okozhatnak, amelyek akár koraszülést is eredményezhetnek.

Kismamák fogászati kezelése

Megérkezéskor mindenképpen jelezni kell a várandósságot a fogorvosnak, hogy megfelelően, a babát legkevésbé veszélyeztetően, megfelelő óvintézkedések mellett járhasson el a vizsgálat és a kezelés során. Az egyébként rutinszerű folyamatok (röntgenfelvétel, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő alkalmazása) fokozott figyelmet és körültekintést igényelnek egy kismama esetében. Gyógyszerek esetén a cél itt a lehető legkisebb dózis alkalmazása, röntgen esetében pedig lehetőleg a teljes mellőzés.

Röntgenfelvétel

A terhesség teljes tartama alatt, de főleg a terhesség első és utolsó három hónapjában kerülni kell a röntgenezést. Bár a sugárdózis minimális, röntgenfelvételt csak a legszükségesebb esetekben készít a fogorvos, és azt is lehetőleg csak a középső trimeszterben.

Kimama a fedélzeten, avagy mit kezeljünk a terhesség alatt?

Általános szabály, hogy csak olyan beavatkozást végeztessen el a kismama, amely feltétlenül indokolt – minden mást halasszon a terhességet követő időszakra. Az esztétikai kezelések, mint a fogfehérítés, vagy az olyan komplex beavatkozások, mint az implantációs fogpótlás, nem végzendőek el a várandósság alatt.
A fogkő eltávolítása, a fogtömés, a gyökérkezelés vagy egy szuvas, menthetetlen fog kihúzása azonban mind olyan beavatkozásnak számít, amely a komolyabb gyulladásokat, szövődményeket előzi meg. Így terhesen még inkább ajánlott ezek elvégzése.

Mindenképpen jelezni kell a várandósságot a fogorvosnak, hogy a megfelelő, a babát legkevésbé veszélyeztető fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt használjon. A cél itt a lehető legkisebb dózis alkalmazása.

Érzéstelenítés és gyógyszerek

A helyi érzéstelenítőktől nem kell tartaniuk a várandós anyukáknak, hiszen ezek az anyagok nem károsítják a magzatot. Ennek ellenére lehetőleg ne vágjunk bele olyan fogászati kezelésekbe, amelyek nem az elsősegély nyújtást szolgálják. Feleslegesen ne juttassunk a szervezetünkbe idegen anyagot, ezért fogsorunk csinosításával várjunk a pici megszületéséig.
A fogászati kezeléseket követően előfordul, hogy antibiotikumot kell szednie a kismamának. Ezek esetében is a szakemberrel való konzultáció dönti el, melyik gyógyszer alkalmazása rejti magában a legkisebb kockázatot. A penicillin, az amoxicillin és a clindamycin általában jól használható ezekben az esetekben a várandósság alatt is.

Sok kismama tart attól, hogy a terhesség alatt elvégzett fogászati beavatkozások árthatnak a babának. Aggodalomra azonban nincs ok, a kismama fogászat döntő többségét a szájhigiénés kezelések jelentik, melyek a várandósság során is nyugodtan elvégezhetők

Teendők a fogaink és magzatunk egészsége érdekében

  1. Rendszeres fogászati kontroll a terhességet megelőzően, kismama vitamin szedése.
  2. Rendszeres fogászati kontroll (fogkőeltávolítás orvosi javaslat szerint) a terhesség folyamán trimeszterenként, azaz három havonta.
  3. Ínyvérzés, duzzanat, fájdalom esetén azonnal jelentkezni kell a fogorvosnál!
  4. Elmaradt, de fontos kezeléseket a második trimeszterben ajánlatos elvégzeni. Rendkívüli esetben – kellő körültekintés mellett – ettől eltérő időben is végezhető beavatkozás, hiszen a cél a fájdalom és gyulladás mihamarabbi megszüntetése a baba és a mama jólléte szempontjából.
  5. Fogászati röntgent csak a legszükségesebb esetben, kellően gondos védelemben végzünk.
  6. Esztétikai beavatkozásba, implantálásba, fogpótlások készítésébe csak a szülést követően, a szoptatás befejeztével érdemes belevágni.

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.