Fogápolás a terhesség alatt

Home / Fogápolás a terhesség alatt

A fogantatás pillanatától kezdve -szinte észrevétlenül- egy új élet fejlődik az édesanya méhében. Mire az apróság „életjelet” ad magáról, a picinyke embrió már számtalan, nagyon fontos fejlődési szakaszon át is ment. A szakemberek is ezért tanácsolják a tudatos családtervezést: azaz az első pillanattól kezdve a legmegfelelőbb körülmények legyenek adottak a fejlődéshez. Lehetőség szerint gondoskodjunk a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag bevitelről, valamint kerüljük azokat az élvezeti cikkeket, melyek fogyasztása negatívan befolyásolhatja a gyermek rendes fejlődését.

A fogínygyulladás és a fogínyvérzés terhesen gyakori probléma, ezért a várandósság alatt fokozottan figyelni kell a kismamáknak a fogaik állapotára, és szájüregük egészségére is. Akiknél már korábban is felmerült ez a probléma, számíthatnak rá, hogy a terhesség alatt tovább súlyosbodhat.

TÁPLÁLKOZÁS, VITAMIN – ÉS ÁSVÁNYI ANYAG BEVITELE

A kismamáknak babavárási időszakban az átlagosnál több gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára, ugyanis a hormonális változások fokozzák a fogínyvérzés és az ínygyulladás kockázatát. A második és nyolcadik hónap között bármikor kialakulhat az úgynevezett terhességi ínygyulladás.
A fogínyvérzés a fogínygyulladás egyik tünete, amelyet a fogak felületén és az ínyszélen lerakódó lepedékben lévő baktériumok okoznak. Ezt rendszeres fogmosással és gyakori fogselymezéssel eltávolíthatjuk. A fogínygyulladás miatt a kismamák szájában felhalmozódott baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot, ahol károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését.
A kezeletlen fogínygyulladás fogágybetegséghez vezet, amit fogorvosi kezeléssel, és rendszeres szájápolással lehet gyógyítani. Akiknél már korábban is fennállt ez a betegség, azoknál a terhesség alatt tovább súlyosbodhat ez a probléma.

A fogínygyulladás mellett a fogszuvasodás kialakulásának az esélye is megnő a terhesség alatt, ezért rendkívül fontos, hogy a kismamák fokozottabb figyelmet fordítsanak a szájápolásra. A fogak fokozott szuvasodásának az oka azonban nem a gyakori tévhit, miszerint „a baba elszívja a kalciumot a fogból”. Maga a terhességi ínygyulladás, a nassolás, és az elterelődő figyelem miatti rossz szájhigiénia a legfontosabb okai a szuvas fogak várandóság alatt és után megnövekvő számának. A fogak sérülékenységét tovább növelheti a terhességet kísérő hányás, amely a fogzománc meggyengüléséhez vezet.

A professzionális fogorvosi tisztítás, és a megfelelő otthoni szájhigiénia nem csak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő, és a már megszületett gyermek számára is.

A legtöbb kellemetlenség megelőzéséért érdemes tehát a tudatos babavárás lépéseit követni és fontosabb szűrővizsgálatokon rendszeresen részt venni: a szuvas fogainkról idejében (még a várandósság előtt) gondoskodjunk, törekedjünk a helyes és rendszeres fog- és szájápolásra, valamint a rendszeres fogászati kontrollra. Ám, ha az apróságunk érkezésére nem volt időnk tudatosan felkészülni (vitamin és ásványianyag raktárjaink feltöltésével és a fogazatunk rendbe tételével), és ő meglepetésként robban az életünkbe, akkor sincs ok aggodalomra, Törekedjünk az egészséges életvitelre, feltétlenül működjünk együtt a szakemberekkel és mihamarabb keressük fel fogorvosunkat.

Jellemző fogászati tünetek a terhesség elejétől a végéig

TÉVHIT: „Egy gyerek, egy fog.”

Az, hogy minden várandóssággal elveszítünk a fogaink közül egyet-egyet, csak egy mítosz. Ezt sajnos a nem megfelelő gondozás és elhanyagolt szájhigiénia eredményezheti. A terhesség idején a fogászati prevenció a magzat és az anya egészségmegőrzése szempontjából azt jelenti, hogy a kismama állapotát úgy támogatjuk megfelelően, ha szájhigiénéjét rendszeresen, három havonta, tehát trimeszterenként kontrolláljuk.

Első trimeszter:

Mi zajlik odabent?

4-5. hét: csontok kezdeti ásványosodása után alakul ki a fogágy.

4-8. hét: a felső állcsont, a maxilla egyesülésének időszaka. A stresszhatás növeli dento-orális rendellenességek kockázatát, vagyis a nyitott szájpad és -ajak hasadék kialakulását.

6-7. hét: kialakul az alsó és felső fogívnek megfelelő fogléc

9-12. hét: A fogléc hámja burjánzásnak indul, rajta 10-10 tejfogbimbóval, amelyekből majd kifejlődik a tejfogak zománc- és dentin állománya.

16. hét: Megjelennek a maradó őrlőfogak csírái.

20. hét: Kifejlődnek a többi maradó fogak csirái.

Az várandósság első 3 hónapjában robbanásszerű fejlődésen megy keresztül az aprócska magzat, hatalmas erők munkálkodnak az anya pocakjában. A zavartalansághoz tehát fontos, hogy kellő energiát biztosítsunk az egészséges életvitelünk révén (megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitel). Egyes káros hatások (stressz, trauma, vírusfertőzések, alkoholos hatás, dohányzás, helytelen táplálkozás) pedig maradandóan befolyásolják a gyermek egészséges fejlődését, ezért kellő körültekintéssel éljünk a várandósság idején.

TERHESSÉGI GINGIVITIS

Fogászati szempontból a terhességi gingivitis, azaz fogínygyulladás az, melynek elhanyagolása problémákat okozhatnak a várandósság lefolyásában. A fogínygyulladás és a fogínyvérzés terhesen gyakori probléma, ezért a várandósság alatt fokozottan figyelni kell a kismamáknak a fogaik állapotára, és szájüregük egészségére is. A terhességi gingivitis gyakorisága több, mint 35%, azaz minden 3. nőt biztosan érint a vérző, gyulladt, duzzadt, érzékeny fogíny, mely ilyenkor a hormonális változások következményeként alakul ki, s ennek egyik jellemző csúcspontja az első trimeszterben van.  A fogínyvérzés a fogínygyulladás egyik tünete, amelyet a fogak felületén és az ínyszélen lerakódó lepedékben lévő baktériumok okoznak. Ezt rendszeres fogmosással és gyakori fogselymezéssel eltávolíthatjuk. Ha a tüneteit tapasztaljuk, mindenképpen látogassuk meg fogorvosunkat és kérjünk tanácsot.

Akiknél már korábban is felmerült ez a probléma, számíthatnak rá, hogy a terhesség alatt tovább súlyosbodhat.

Második és harmadik trimeszter

A kismamáknak babavárási időszakban az átlagosnál több gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára, a hormonális változások tehát fokozzák a fogínyvérzés és az ínygyulladás kockázatát. A második trimeszter végén és a harmadik elején a felszaporodó ösztrogén és progeszteron miatt a második csúcspontját élhetik meg az ínygyulladásnak, de a második és nyolcadik hónap között egy elégtelen száj higiéné miatt szinte bármikor kialakulhat.
A kezeletlen fogínygyulladás fogágybetegséghez vezet. A fogágybetegség vagyis parodontózis esetén a gyulladás olyan fokú, hogy a fog meglazul, mozogni kezd. Ez egyszerre akár több fogat is érinthet. Ilyenkor azonnali beavatkozás szükséges: fogorvosi kezeléssel, és rendszeres szájápolással lehet gyógyítani. Akiknél már korábban is fennállt ez a betegség, azoknál a terhesség alatt tovább súlyosbodhat ez a probléma.

TÉNY: A kezeletlen ínygyulladásnak és a fogkő tartós jelenlététnek is áldozatul esnek a fogaink. A terhességet követő fogvesztés legfőbb okai a nem megfelelő szájhigiéné és fogorvosi kontroll hiánya.

A fogínygyulladás miatt a kismamák szájában felhalmozódott baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot, ahol károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését. Megfelelő koncentrációt, mennyiséget elérve pedig stimulálják a szülést. Tehát koraszülést, vetélést vagy alacsony születési súlyt okozhatnak.

FOGSZUVASODÁS

A terhesség alatt a fogínygyulladás mellett megnő a fogszuvasodás kialakulásának az esélye is, ezért rendkívül fontos, hogy a kismamák fokozottabb figyelmet fordítsanak a szájápolásra!

TÉVHIT: „A baba szívja el a kalciumot a fogból, ezért gyengül meg és lyukad ki”.

TERHESSÉG IDEJÉN FELLÉPŐ SZUVASODÁS OKAI:

 • Maga a terhességi ínygyulladás, a nassolás, és az elterelődő figyelem miatti rossz szájhigiénia a legfőbb okai a szuvas fogak várandóság alatt és után megnövekvő számának.
 • A fogak sérülékenységét tovább növelheti a terhességet kísérő hányás, amely a fogzománc meggyengüléséhez vezet.

TÉNY: A terhesség idején fokozott vitamin és ásványianyag bevitelre azért van szükség, mert így tudjuk segíteni a baba zavartalan fejlődését.

DOHÁNYZÁS A TERHESSÉG IDEJÉN:

A dohányzás káros hatásairól már számtalan tanulmány született és bizonyára minden nő tisztában van azzal, ha a várandóssága és a gyermekágy idejére a dohányzással nem hagy fel, akkor azzal milyen veszélyeknek teszi ki fejlődő magzatát, gyermekét. A dohányfüst a nyállal keveredve egy rendkívül agresszív vegyületet alkot, mely a nyálkahártyán átjutva mindennel – amivel csak találkozik-  kölcsönhatásba lép és kifejti mérgező, karcinogén hatását. Csökken a szájnyálkahártya vérellátottsága, kiszárad, folyamatosan gyulladt, irritált. Az ínygyulladás állandó kísérője a dohányosok életének, melyet a fogágybetegség majd a fogak elvesztése követ. A káros anyagok a tüdőn keresztül a véráramba kerülve bárhová eljuthatnak a szervezetben, így a fejlődő magzat létére is hatással vannak.

Dohányzás hatása a terhességre:
 • a méhen kívüli terhesség előidézője;
 • spontán vetélést idéznek elő a szervezetbe jutó káros vegyületek, toxikus hatással vannak a fejlődő magzatra;
 • korai burokrepedést és lepényleválást okoz;
 • placenta megnagyobbodása;
 • a dohányzás koffeinbevitellel együtt fokozza a koraszülés kockázatát;
 • gyakoribbak a perinatális halálozások (halva születés, születés utáni halál) valamint a bölcső halál;
 • dohányzó anyukák hamarabb választják el a kisdedeket, kevesebb ideig vagy egyáltalán nem szoptatják. Más arcszerkezetű az a baba, akit kellő ideig mellről tápláltak. Ennek élettani hatását a fogszabályozás menüpontban bővebben tárgyaltuk. A szoptatás hiányában fellépő fogívszűkületet tehát fogszabályozó kezeléssel lehet majd korrigálni.

Ha eddig sikertelenül próbált megszabadulni káros szenvedélyétől, a gyermek vállalása egy rendkívül remek indok a leszokásra. Minden egyes el nem szívott cigarettával növeli gyermeke esélyét arra, hogy egy zavartalan fejlődés után a megfelelő időben, egészségesen jöhessen a világra. Ha még így sem sikerülne leszoknia, ne törődjön bele, feltétlenül kérje szakember segítségét, hiszen gyermeke egészsége az ÖN felelőssége!

A passzív dohányzás ugyanolyan káros a magzat életére és egészségére nézve, a kismamának kerülnie kell tehát azokat a helyeket, ahol dohányfüstnek van kitéve. A dohányzó apukák, rokonok, családtagok, felelőssége, hogy tekintettel legyenek a kismamára és füstmentes környezetet biztosítsanak a mamának és a babának egyaránt.

Szájhigiénés tanács kismamáknak

 1. Lehetőség szerint minden főétkezés után, tehát legalább háromszor, de este és reggel mindenképp alaposan mossunk fogat. Fogmosás után használjunk fogselymet, fogköztisztítót, nyelvkaparót, szájvizet. Érzékenység esetén cseréljük le fogkefénket és használjunk lágy sörtéjű kefét, de a fogmosás a vérzés és érzékenység miatt soha ne maradjon el! Nem azért vérzik mert mossuk, hanem azért vérzik, mert nem mossuk alaposan és a szájban maradt baktériumok gyulladást provokálnak.
 2. Hányás után vízzel, szájvízzel öblögessünk. A fogmosás pedig legalább 20-30 perccel később következzen, hiszen a savas gyomortartalom marja a fogfelszínt, fellazítja a zománc felső rétegét, amit az azonnali fogmosással lesikálunk, mely ettől érzékennyé sérülékennyé válik.
 3. Vegyünk részt professzionális fogorvosi kontrollon és tisztításon (akár trimeszterenként). A megfelelő otthoni szájhigiénia nem csak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő, és a már megszületett gyermek számára is.

TÉVHIT: „A rossz fogaimat a szüleimtől örököltem, az én gyerekem pedig tőlem örököli. Mit tehetnénk, ezt kaptuk!”

Születéskor a tejfogak fejlődése már majdnem befejeződött. Azonban az előtörő fogak egészségét nagyban befolyásolja mindkét szülő szájhigiénéje.

A szülők prevenciós gondozása, szájuk egészségének monitorozása azért kiemelkedő fontosságú, mert a fogszuvasodást a streptococcus mutans nevű baktérium okozza, s a fertőzés forrása elsősorban az édesanya, valamint az apuka. A fertőzés direkt kontaktussal, azaz a nyállal terjed: cumi, kanál lenyalásával, játék közben, puszik útján akaratunkon kívül fertőzzük meg a gyermekünket. Tehát a legjobb, ha már a baba születése előtt rendben van mindkét szülő szájhigiénéje, valamint odafigyelünk szokásaink kijavítására és a lepottyant cumit leöblítjük, az étel melegségét saját kanállal teszteljük (1 kanalat 1x használunk, vagy elmossuk) …stb.

TÉNY: A fogszuvasodás fertőző betegség, melyet leghamarabb a szüleinktől kaphatunk el kisgyermek korunkban!!!

A rossz fogainkat tehát nem megörököltük, hanem berögzült rossz szokások révén a fertőzést idejekorán megkaptuk. E tekintetben a legfogékonyabb kor a 6-31. hónap, vagyis a tejfogak előbújásának időszaka. A fogelőtörés a születés utáni 6. hónapban indul, de persze egyéni különbségek akármikor tapasztalhatók, kár lenne szülőként ezen tüneteket túlaggódni. Azt pedig, hogy milyen egyéni különbözőségek lehetnek, lehetetlen lenne definiálni. Ha a szülő az első fogak előbújásától rendszeresen (6 havonta) látogatja gyermekével a fogászatot, minden felmerülő kérdésére kimerítő választ kaphat és akár egy nemkívánt folyamatot is idejében felfedezhetnek és kezelhetnek.

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.