Maradó fogak ápolása

Home / Maradó fogak ápolása

Maradó fogak ápolása A-tól Z-ig_ a kezdetektől a felnőtt korig, avagy mit mikot és miért használjunk?

A maradó fogak ápolása már akkor megkezdődik, amikor még csak tejfoga van a gyerekünknek. Már ilyenkor rá kell szoktatni a gyerekeket a rendszeres tisztításra, megtanítani a helyes technikát, hogy mire a maradó fogaik kibújnak, megfelelően tudják ápolni azokat.

Gyakorlat teszi a mestert, avagy mester és tanítványa a tükör előtt…

A maradó fogak ápolása, megóvása érdekében fontos, hogy gyermekünk önállóan is gyakorolja a fogmosást, azonban általános iskolás koráig utána mi is mossuk meg a fogait, hogy biztosan tiszta fogakkal bújjon ágyba.

A maradó fogak 6 éves kor körül kezdenek előbújni, az első nagyőrlőkkel kezdve a sort. Fordítsunk kiemelt figyelmet ezekre a fogakra, mivel ezek már állandó fogak lesznek, fontos alappillérei a kialakuló maradó fogazatnak, és nagyon fontos szerepet játszanak a rágásban.

Hányszor?

A maradó fogak 6 éves kor körül kezdenek előbújni, az első nagyőrlőkkel kezdve a sort. Fordítsunk kiemelt figyelmet ezekre a fogakra, mivel ezek már állandó fogak lesznek, fontos alappillérei a kialakuló maradó fogazatnak, és nagyon fontos szerepet játszanak a rágásban.

Háromszor! 3x! 1 + 1 + 1! Örök kérdés, hogy hányszor is kell egy nap fogat mosnunk ahhoz, hogy rendben legyünk: reggel, délben, este. (Szomorú ugyan, de a fogorvosok már akkor örülnek, ha a páciensek legalább reggel és este rendszeresen mossák a fogaikat.) Tehát minden főétkezés után, de legalább reggel és este, lefekvés előtt fogat kell mosni, ez az alap a maradó fogak ápolása érdekében. Ez az alap a maradó fogak ápolása érdekében. Igen, tehát a végeredmény a technika mellett a gyakoriságtól is függ! Fontos azonban tudni, hogy ne közvetlenül az étkezések után sikáljuk a fogainkat. Az ételek és italok savassága hatással van a zománc felszínre, mely bár csekély mértékben ugyan, de fellazul a különböző hatásokra, amit fogkefével sajnos az évek alatt tönkre is tudunk tenni.

Mivel?

A fogmosáshoz – a fogváltás alatt különösen, a fogak sokfélesége miatt (pl: tejfog, mozgó fog, éppen kibújó állandó fog, maradandó fog) – puha és legömbölyített szálú fogkefét válasszunk, amely minden típusú foghoz alkalmazható.

Egyrészről a fogínyt gyöngéden masszírozza, így növelve annak rugalmasságát, ezzel pedig elősegíti az áttörő fogak megfelelő kifejlődését. Másrészről szálelrendezése lehetővé teszi a fogváltáshoz kapcsolódó sokrétű tisztítási feladatok ellátását is.

Jó megoldás lehet az elektromos fogkefe használata, ugyanis ezzel hatékonyan, kisebb kézügyességgel is tökéletesen lehet megtisztítani a fogakat.

Fogkefe fajták – milyen sörtéjű legyen a szájbúvár?

A legtöbb fogkefe gyártó már figyelmet fordít a legkisebbek szájápolására is. Drogériákban, webáruházakban és már a fogászatokon is szép számban fellelhetőek a gyermekfogkefék. Nem egy gyártó már az egyes korosztályi állomásoknak megfelelően kínálja a fogkeféket. Ez azért fontos, mert más méretű és alakú kefe kell, amikor tejfogakat ápolunk, más amikor egy tejfogat már egy maradó fog követ a sorban és más, ha már teljes zárt maradó fogsora van a fiatalnak. Ezeket általában a „stages” jelzővel illetik és/vagy korosztály szerint lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet csemeténknek, de, ha erre nincs is lehetőségünk, akkor arra ügyeljünk, hogy mindenképpen soft, azaz lekerekített, puha sörtéjű kefét adjunk a kezükbe és csak az összes maradó fog kibújását követően váltsunk gyermekünkkel „felnőtt” fogkefére. Felnőttként sem szükséges puha vagy közepes sörtétől erősebbet használni a mindennapos tisztításhoz.

Elektromos vagy kézi?

Léteznek kézi fogkefék, elemesek és elektromosok is. A boltok polcain ma már megtalálható a legtöbb gyerekkedvenc: tündérhercegnős, Verdás autós, pókemberes, Barbie babás, Star Wars-os. A lehetőségek tárháza végtelen, így akármelyik gyerkőcnek a kedvében lehet járni és jóképű darab beszerzésével.

A kézi fogkefék kézügyességet igényelnek. Persze mondhatnánk, hogy mi szülők is felnőttünk mindenféle flancolás nélkül, ám csak halkan jegyeznénk meg: nagyon ritka a hibátlan fogazat a szülők között, mely nagy részt a helytelen technika és nem az öröklés számlájára írható. Nem vagyunk egyformák: vannak, akik kézügyessége elmarad, képtelen a kézifogkefét kellő hatékonysággal használni: a férfiak, gyerekek általában türelmetlenebbek, ha a fogápolásról van szó, a kicsik kézügyessége pedig jó ideig elmarad egy felnőtté mellett. Ha családilag váltunk elektromos fogkefére, mindannyian élvezhetjük annak előnyeit: a fogmosásra szánt 3 perc valóban aktív fogtisztítással zajlik. Számos fogkefe fej létezik ma már, aminek megvan az előnye és értelme, csak tudnunk kell hogyan használjuk.

Jó megoldás lehet az elektromos fogkefe használata, ugyanis ezzel hatékonyan, kisebb kézügyességgel lehet megtisztítani a fogakat.

Elektromos fogkefék okostelefon app-je rendkívül hasznos. Bár elsőre nevetségesnek tűnik. A tinédzserek talán ismét nagyobb kedvvel ácsorognak majd a tükör előtt fogat mosva, ha a telefonjukon tudják dokumentálni a folyamatokat. Emellett a telefonos szolgáltatás igen hasznos lehet utazáskor is, amikor a gép kijelzőjét nem visszük magunkkal. Érdemes letölteni és átnézni a programot: szájápolási ciklusok közül választhatunk. Számos egyéb funkció is található: pl.: szájápolási iroda, ahová rögzítheti a fogászatot ahová jár, beírhatja következő időpontját és emlékeztetőt is beállíthat hozzá…

Fogkrémek

Fogkrémből ebben az életkorban már mindenképp fluoridot tartalmazót válasszunk, amivel kívülről erősíthetjük a fogzománcot, ami így ellenállóbbá válik a szuvasodás ellen.

Minden esetre gyermekeknél feltételen figyeljünk oda, hogy ilyen készítmény esetén lehetőség szerint ne egyék meg, ne nyeljék azt le, és csak kúraszerűen alkalmazzuk fogorvossal egyeztetve a szükségességet és az időtartamot.

Ma már sokan kedvelik a bio termékeket, melyek természetes hatóanyagúak (gyógynövények, illóolajok tengeri sók…stb.) és nem tartalmaznak nagyipari adalékanyagokat, mint például mesterséges színezéket, édesítő-, nedvesítő-, valamint habzást segítő anyagokat.

És a többi, korántsem mellékes kiegészítő…

Fogselyem:

Selymezzünk naponta, az esti fogmosást követően! Fogselymek közül szintén számos verzió elérhető manapság. A viaszolt vagy viaszmentes felületkezelésük mellett kellemes, frissítő mentollal átitatottak. A nagyobb markúak, a kevésbé ügyes kezűek, vagy garat érzékenyek (öklendező) a villás fogselymekkel pompásan tudnak a hátsó fogaknál is boldogulni. És hogy miért fontos? Maradó fogak megjelenésétől a szuvasodás jellemzően a szomszédos fogak találkozásánál üti fel a fejét. A fogkefe sörtéje – akármilyen tökéletes is a technikánk -, nem képes a feszesen álló fogak közé beférkőzni és eltávolítani az oda nem illő betolakodókat. Ha kihagyjuk a fogselymezést, akkor nem teszünk mást, mint valamennyi fogunk egymással érintkező felszíneit veszélyeztetjük, tehát foganként rögtön két oldal szuvasodásával is lehet kalkulálni. Amikor már a legtöbb maradó fog kibújt, a fogorvos tanácsa alapján kezdjük el megtanítani gyermekünket a fogselyem használatára is. A két fog közötti területről ugyanis nagyon gyakran indul ki fogszuvasodás, mivel a fogkefe nem tudja kellőképpen megtisztítani ezt a területet.

Fogköztisztító:

A fogköztisztítót, akár csak a fogselymet, napi használatra találták ki. Ez első sorban azoknak segítség, akiket szélesebb fogközökkel áldott meg a teremtő. Fiatal korban akkor szükséges a használatát beiktatni, amikor a gyerkőc kusza fogait, vagy harapási diszfunkcióját, eltérését fogszabályozóval orvosoltatjuk. A tappancsok és drótok között megbújó ételmaradék és lepedék eltávolítása miatt feltétlenül fel kell venni a fogápolási repertoárba. Ennek hiányát hamar észreveszi a fogorvos és szóvá is teszi. A fogkefe fogszabályozó készülék esetén ugyanis nem elegendő eszköz, míg a fogköztisztító apró, különböző méretű fejecskéi tökéletesen alkalmasak az apró zegzugok kitakarítására.

Szájzuhany:

A szájzuhany a profi szájápolók hatékony eszköze, a fogköztisztító kefét válthatjuk ki vele. Elsősorban egészséges íny esetén javasolt alkalmazása, mert használatához technikai felkészültség szükséges. Fontos, hogy a nagy nyomáson működő vízsugarat a megfelelő szögben tartsuk, hogy az a megfelelő módon és kellő hatékonysággal tisztíthassa a fogközeinket. Sok páciens kedvelt szájápolási kiegészítője, elmondásuk szerint tisztaság érzetük összehasonlíthatatlan azzal, ha nem használják a készüléket. Készülék vásárlása előtt azonban kérjük ki dentálhigiénikusunk, vagy orvosunk tanácsát, mert fellazult ínyszélek, gyulladásos tasakok esetén nem javasolt, vagy komoly körültekintést igényel a használata. Gyerekek fogápolási szokásai közé nem szükséges felvenni, tinédzser vagy fiatal felnőtt korban lehet elkezdeni alkalmazását, de megfelelő technika miatt mindenképpen konzultáljunk egy dentálhigiénikussal.

Nyelvtisztító:

A nyelvtisztító használata egyre nagyobb népszerűségnek örvend azok körében, akiknek fontos a frissesség, ápoltság és a friss lehelet. A nyelv lepedékét ugyanolyan baktérium törzsek alkotják, mint a fogakon megtelepedőkét, ergo erjesztő hatásuk révén különböző szagok kulminálódnak a szánkban, amennyiben nem távolítjuk el. Nem mellesleg nem is nyújt kellemes látványt egy lepedékes nyelv. Az egészséges fényű és rózsaszín a menő!

A nyelven felgyülemlő lepedék mennyiségéből és elhelyezkedéséből további egészségügyi gondokra is lehet következtetni. Ám ez csak abban az esetben tud kellően diagnosztikus lenni, ha egyébként rendszeresen eltávolítjuk a napi mennyiséget. A „káros szenvedély” rajongóinak a nyelvtisztító használata napi kétszer is kötelező lenne a szőrös nyelv vagy másnéven a fekete szőrnyelv megelőzésében.

Szájsebek:

Szájsebek bármikor keletkezhetnek. Lehet az egy rosszul kivitelezett harapás, rágás eredménye, fogpiszkálós baleset, fogszabályozó viselése kiváltotta sérülés, elálló tömés- vagy koronaszél okozta irritáció. Betegséget, legyengült immunrendszert is jelezhetnek, fogorvos látogatását követően pedig a szuri helyén keletkezhet afta, vagy a vattarollni kiváltotta allergiás reakciót is kísérheti kisebb-nagyobb sebecske. Akármilyen picurka sérülésről is legyen szó, általában már csak akkor vesszük észre, amikor fura fájdalom, diszkomfortérzet üti fel a fejét, melyek jellemzően azért harapóznak el a fájdalmas sebek irányába, mert a szájhigiénénk nem megfelelő. Tehát kellő körültekintéssel és minden szükséges eszközzel ápoljuk a szájüreget. És ha már nem tudtuk elkerülni a bibit, mihamarabb kezdjük el a kezelését. A leggyorsabb eredményt a klórdioxid, vagy a klórhexidin tartalmú szájvizek, szájfertőtlenítők, ecsetelők bevetésével érhetjük el.

Szájvíz:

A szájvíz a napi rutinunk koronája. Ezzel tesszük fel a pontot az i-re.  A számos szájápolási termék közül a szájvizek piaca sem úszhatja meg a folyamatos termékfejlesztést. Különböző hatóanyagokkal kerülnek piacra az újabb és újabb frissítő-fertőtlenítő, a fehérség megőrzésében partner öblögetni való vizek. Akárcsak a fogkrémek esetén, itt is tájékozódjunk a hatóanyagokról. A túl erős, maró érzést keltő, alkohol tartalmú vizek a fogápolás extrém sportját képviselik, a kirobbanó élmény rajongói a fogápolási cicoma végén, üdítő lezárásként használhatják. A valamivel érzékenyebb ízlelő bimbókkal megáldott közönségnek érdemesebb ennél enyhébb vizekre evezniük, ahol a gyógynövényes, vagy finoman mentolos finomságok közül válogathatnak.

Érdekesség! Az indiai ayurvédikus tudomány megfigyelései szerint a szezámmag olaj páratlan baktérium ölő hatással bír, így kíméletlenül szembeszáll a szájszag okozóival is. Természetesen ahogyan a szezámmag olaj úgy a hagyományos szájvizek is csak egy alapos takarítást követően képesek hatásukat kifejteni.

+1 Tipp!

Ne felejtsük el, hogy valamennyi fogtisztító eszközünk, fogszabályozó- és fogfehérítő sínünk tisztán tartása és tárolása ugyanolyan fontos, mint a napi szájápolási rutinunk. A fogkefék általában 2-3 hónap alatt elhasználódnak, melyet a megváltozott alakjuk mellett a sörték színének lekopása hivatott nekünk jelezni. Sajnos valóban elhasználódnak és ez nem csak legenda. A sörték elkopnak, kevésbé hatékonyak, így például sokkal tovább tart fogmosni, mint egy új kefével. Addig viszont – míg „kilehelik lelküket”- fontos, hogy fogmosások után alaposan öblítsük le, ne maradjon fogkrém maradékos, erre különösen ügyeljünk, akkor, ha valamilyen szájfertőzésünk van, ínyvérzéssel -ínygyulladással küszködünk, vagy betegek vagyunk. A betegség idején -két használat között- patikai tisztaságú alkoholba vagy Neomagnol oldatba állíthatjuk őket, segítve a kórokozók eltüntetését. (A betegség lezajlása utánra, ha nem fertőtlenítettünk, álljon készen az új szájápoló szett.) A kivehető fogszabályozót, síneket használat után fogkrémmel és meleg vízzel tisztítsuk, majd a saját tartójában tároljuk – ha van. Lehetőleg száraz helyen parkoljanak, s ha a toalett és a fürdőszoba egy légtérben van, ügyeljünk arra, hogy zárt szekrényben vagy zárt, de szellőző dobozban tudjuk tartani eszközeinket. A fogselymet nem tisztítjuk, mert alapvetően egyszer használatos tisztító eszköz, tehát a művelet végén a kukában kell, hogy landoljon.

Hogyan?

A fogak minden oldalát (külső- és belső oldal, rágófelszín) alaposan mossuk meg, körkörös mozdulatokkal. Nagyon fontos, hogy az íny és a fog találkozásánál az ínyt is dörzsöljük át finoman, hiszen az itt felgyülemlett lepedék könnyen ínygyulladást okoz, amit élénkpiros íny, és fogmosáskor jelentkező ínyvérzés jelez.

Különös figyelemmel járjunk el a felső hátsó fogak külső felszínénél, ugyanis itt találhatóak a nyálcsövek kivezető nyílásai, tehát a fogkő könnyedén felszaporodik. A másik kivezető nyílás az alsó front fogak belső felszínéhez nyílik, ezért érezzük fogkő eltávolítás után, furcsán élesnek, vagy keskenynek a fogainkat, valószínűleg ilyenkor tetemes mennyiségű fogkő került ki a zugokból.

A SZÁJÁPOLÁS LÉPÉSEI SORRENDBEN:

1. LÉPÉS: ALSÓ FOGSOR KÜLSŐ FELSZÍNE HÁTSÓ FOGTÓL HÁTSÓ FOGIG

2. LÉPÉS: FELSŐ FOGSOR KÍVÜLRŐL, HÁTSÓ FOGTÓL HÁTSÓ FOGIG

3. LÉPÉS: FELSŐ FOGSOR BELSŐ FELSZÍNE HÁTSÓ FOGTÓL HÁTSÓ FOGIG

4. LÉPÉS: ALSÓ FOGSOR BELÜLRŐL HÁTSÓ FOGTÓL HÁTSÓ FOGIG

5. LÉPÉS: ALSÓ FOGSOR RÁGOFELSZÍNE HÁTSÓ FOGTÓL HÁTSÓ FOGIG

6. LÉPÉS: FELSŐ FOGSOR RÁGÓFELSZÍNE HÁTSÓ FOGTÓL HÁTSÓ FOGIG

7. LÉPÉS: FOGSELYMEZÉS VALAMENNYI FOGKÖZBEN

8. LÉPÉS: FOGKÖZTISZTÍTÓ HASZNÁLJUNK A SZÜKSÉGES KÖZÖKBEN, VAGY A FOGSZABÁLYOZÓN

9. LÉPÉS: NYELVTISZTÍTÁS

10. LÉPÉS: SZÁJVÍZ HASZNÁLATA

Étkezés

Az erős és egészséges fogak érdekében adjunk gyermekünknek minél több fehérjetartalmú ételt, D-vitamint és kalciumot tartalmazó ételt és italt, amelyek elősegítik az egészséges fogazat kialakulását.

A fogak és az állcsontok megfelelő fejlődéséhez szükség van a rágást igénylő ételek fogyasztására. Ezért törekedjünk arra, hogy ne csak könnyen rágható, feldolgozott élelmiszert fogyasszon gyermekünk, hanem minél több nyers, rostos élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt.

Ajánlatos béta-karotint tartalmazó élelmiszereket adni, gyermekünknek, ez a provitamin ugyanis gyorsítja a csontfejlődést, és védi a száj nyálkahártyáját is. A béta-karotin forrásai főként a narancsszínű zöldségek és gyümölcsök, mint pl. sárgarépa, sütőtök, rebarbara, sárgadinnye, barack, tojássárgája.

Amit fontos észben tartanunk, hogy a szénsavas üdítők fogyasztása rendkívül káros a fogakra. A cukros magas szénhidrát tartalmú ételek szintén a sorsukat pecsételik meg, különösen akkor, ha nem tartunk rendes és rendszeres szájápolást. Eltiltani persze kár lenne őket, inkább ügyeljünk arra, ha már fogyasztottak ilyen ételt vagy italt, akkor az után legkésőbb 20-30 perccel mossanak fogat és minden egyes nyalóka, vagy csokifalat után ez a teendő. Ha a gyermek jellemzően több édességet fogyaszt, ügyeljünk rá, hogy ne folyamatosan tegye. A nyalóka után, ne következzen még egy meg még egy. A legrosszabb az, amikor a cukros nyálban áznak a fogak, vagy ha valaki egész nap kólát, gyümölcsleveket szürcsölget. Tehát javasolt kialakítani a saját rendszerünket, és azt következetesen betartatni gyermekeinkkel is.

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.