Maradó fogak szuvasodása

Home / Maradó fogak szuvasodása

A maradó fogak szuvasodása gyermekkorban megegyezik a felnőtt korban tapasztalttal, azzal a különbséggel, hogy fiatal korban gyorsabban halad a folyamat, könnyen alakulhat ki viszonylag rövid idő alatt is mély szuvasodás. Ezért nagyon fontos, hogy minél korábban, kezdeti stádiumban vegyük észre a bajt, amikor még viszonylag kis beavatkozással meg tudjuk oldani a problémát..

Gyermekkorban leggyakrabban előforduló fogazati megbetegedés a szuvasodás és a gingivitis, azaz a fogínygyulladás. Ha minél korábban, kezdeti stádiumban vesszük észre a bajt, akkor még viszonylag kis beavatkozással meg tudjuk oldani a problémát. Természetesen a legjobb megoldás mindig a megelőzés!

Vegyük sorra a szóba jöhető problémákat:

  1. Legkorábban általában a maradó fogak szuvasodása az első nagyőrlő fogakkal (sorban a 6.) kezdődik, mivel ezek törnek elő elsőként, és mivel kibújásukat nem előzi meg tejfog kiesése, sokszor a szülők nem is veszik észre érkezésüket. Fontos, hogy lássuk, amikor már kinőttek, hogy onnantól kezdve még nagyobb figyelmet fordíthassunk tisztításukra. Tehát itt a szomszédos fogak közötti tisztaságra kell fokozottan ügyelni, valamint a rágófelszínre vagyis a mély barázdákra.
  2. A kisörlők (sorban a 4. és az 5.) egymás közötti tisztasága kiemelten veszélyeztetett.
  3. Fokozottan ügyeljünk még a metsző fogakra, valamint a szemfogak tisztaságára.

A felsorolt területek jellemzően a fogmosási képességek hiányossága, a folyamat elhanyagolása és felületessége miatt lehetnek fokozottan veszélyeztetettek.

További tünetek, jelenségek, melyek még szembe jöhetnek a gyerek szájában:

1. Eruptiós ínygyulladás: főleg a maradó fogak áttörésekor jellemző, de tejfog előbújását is kísérheti a duzzadt, érzékeny, vöröses íny.

2. Pubertáskori ínygyulladás: a kamaszodással fellépő hormonális változások a kiváltó okok. Jellemzően duzzadt, vöröses ínyszél, fogínyvérzés jelzi.

3. Ínygyulladás: a rossz szájhigiéné miatt felszaporodott baktérium telep, egy puha lepedék, plakk formájában irritálja az ínyt, mely duzzadttá, sötét vörössé, érzékennyé és vérzékennyé válik. Fájdalmas lehet, amitől a gyermek még inkább hanyagolni kezdi a fogmosást, de ez csupán a baktérium telepeknek kedvez, mert azok tovább szaporodnak. A kezeletlen, elhanyagolt ínygyulladás későbbi lépcsője a fogágygyulladás mely a fogak elvesztését okozza.

Íny- és fogágygyulladás kialakulásában háttérbetegségek (pl.: cukorbetegség), vagy gyógyszerek szedése is szerepet játszhatnak. Egyes fertőző betegségeknek (szamárköhögés, kanyaró, mumps, skarlát, bárányhimlő) jellemző szájtünetei vannak, melyeket a háziorvos pompásan be tudja azonosítani.

4. Afta, herpesz

5. Sportolásból, játékból, verekedésből adódó baleset: ha a fog is érintett, akkor azonnali orvosi beavatkozás igényel annak megtartása érdekében.

6. Harapási helyzetek, eltérések: fogszabályozó szakorvos diagnózisával és kezelésével a legtöbb eltérés kezelhető és megszüntethető.

7. És akkor most őszintén a bűzös leheletről…

Az iskolás kortól mind egyre jobban számít a jó megjelenés, az ápolt külső. Az elhanyagolt fogazatnak – amellett, hogy esztétikailag sem túl vonzó-, még egy rendkívül kellemetlen hozadéka van, ez pedig a szájszag. A szájszagot, ha az nem emésztőrendszeri problémából adódik, akkor a szájban szaporodó baktériumok erjesztő tevékenysége is elő idézheti. Ezek a baktériumok már a fogmosást követő 1-2 órában újra szaporodásnak indulnak. Érthető tehát, hogy egy elhanyagolt száj sárkányos lehelete miért üt akkorát a reggeli villamoson.

A szájszag mindig problémát jelez, érdemes hát odafigyelni rá:

– Adódhat éhgyomri állapot miatt, amikor elhanyagoljuk a reggelit, akkor az üres gyomor pangó szaga áramlik kifelé. A rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ezért is érdemes a gyerkőcöt és magunkat is megreggeliztetni.

– Indul a mandula. A mandula kő, a tüszőkben, üregekben képződik és a baktériumok nyálkahártya-bomlasztó tevékenységének eredménye. A kövek létét jelzi a szájszag. Ezek a kövek időnként kilökődnek, de a szájszag állandósulhat. A mandulák gyulladását is kísérheti

– Jelezhet emésztőrendszeri gondokat. Abban az esetben, ha a szájban egyébként minden rendben van, a fogorvosunk semmi javítani valót nem talál, a mandulák köszönik jól vannak, érdemes tovább kutakodni. Belgyógyász vagy gasztroenterológus segíthet az okok felgöngyölítésében.

– Rendes fogápolás mellett jelezheti szuvas fog jelenlétét.

Ínygyulladás vagy fogágygyulladás: a baktériumok erjesztő munkájának eredménye. Ezek a tünetek viszont sokszor túlmutatnak a fogászaton, hiszen a cukorbetegség kísérő jelensége is lehet. Nagyon komoly és fegyelmezett együttműködésre van szükség a páciens és a fogorvos között, hogy a betegség ne vezessen a fogak elvesztéséhez. A cukorbetegség bármely korban jelentkezhet, így a gyermekek is érintettek lehetnek a kérdésben.

Seb a szájban: ez lehet afta, szúrt seb, nyálkahártya ráharapás okozta sérülése, fogszabályozó viseléséből adódó sérülés.

A fogmosás után röviddel jelentkező szag jellemzően fogselyemért és fogköztisztítóért kiált. A fogmosási rutin részévé kell tenni a kiegészítők használatát. Ha szülőként eddig nem használtunk, akkor tanuljuk meg együtt a gyerekekkel, mert bármennyire is jelentéktelennek tűnik, a legapróbb lepedék is képes mellbevágó élményt okozni.

A nyelv lepedéke. Ha kinyújtjuk a nyelvünket a tükör előtt és nem egy egészséges csillogású csodásan rózsaszínű nyelv csúfolódik éppen a túloldalon, akkor bizony gond van. Ez a lepedék ugyanolyan erjesztő folyamatok eredménye, mint a fogakon megülőké, ergo szaga is van.

Dohányzás. Sajnos a fiatalok a mindenféle szabályozások ellenére is hozzájutnak a dohányipari termékekhez és egyre fiatalabb korban a rabjává válnak. Ha szülőként mi magunk nem is vetjük meg a cigarettát, azért józan ésszel ugyanezt a függőséget mégsem kívánjuk a gyermekünknek. A füst a nyállal keveredve egy agresszív vegyületkeveréket alkot, melyben nikotin, kátrány, arzén és fenol is megtalálható. A nyálkahártya sejtjeit ez támadja és kikezdi, ennek hatására az kiszárad, gyulladt és elégtelen keringésű lesz. A káros vegyületek a nyálkahártyán átjutva mérgező, karcinogén hatást fejtenek ki és daganatos elváltozásokat okoznak. Mindenre hatása van, amivel csak kölcsönhatásba lép. Hatására csúnya, egészségtelen fogazat, szájszag alakul ki és megindul a fogelvesztés hosszú és fájdalmas folyamata.

Mind tudjuk, hogy a szájszagot először mindig a környezeti veszi észre, ami viszont meg is pecsételi a fiatal beilleszkedését, baráti körét, testi – lelki jóllétét. Szülőként komoly felelősségünk van abban, hogy milyen állapotok uralkodnak csemetéink szájában, nagyon nem mindegy milyen kihívásokkal kell szembenéznie.

A maradó fogak szuvasodása ellen – a tejfogakhoz hasonlóan – a legtöbbet a megfelelő fogmosással és étkezéssel tehetjük. Ezen kívül fontos, hogy gyermekünket fél évente lássa fogorvos, hogy ellenőrizze a fogak tisztítását, és felfedezze, ha esetleg kezdődő szuvasodás alakult ki.

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.