Praktikus tanácsok

Home / Praktikus tanácsok

Hányinger a terhesség alatt

A terhesség első szakaszában a hirtelen bekövetkező hormonváltozás gyakran okoz hányingert, vagy akár hányást. A rosszullétek, és az azt követő gyomortartalom ürítése jelentősen károsíthatja a kismamák fogait. A szánkból távozó savak ugyanis megmarják a fogzománcot, ami jelentősen meggyengül. Közvetlenül hányás után ne mossuk meg a fogainkat, várjunk ezzel 15-20 percet. Tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat, ami ideiglenesen megszünteti a keserű ízt, és a kellemetlen illatot.

Reflux a terhesség idején

Terhesség idején a reflux igen gyakori jelenség, hiszen a hormonváltozás simaizom ellazulást provokál, s hatására a nyelőcső záróizmának működése változik meg. A gyomor savtartalma így a szájüregbe löttyen. A gyomorsav nem fogbarát anyag. A zománcot károsítja. Ugyanarról a savas tartalomról van szó, mint a hányás során távozónál, viszont itt a tömény gyomorsav jut fel a szájüregbe.

A tünetek enyhítésére javasolt többszöri, kisebb mennyiséget magába foglaló étkezés beiktatása, a vacsora korai elfogyasztása. A mentolt tartalmazó ételeket, rágógumizást feltétlenül kerüljük, a szénsavas italokra és kávéra még csak ne is gondoljuk! Hogy az éjszakai savfellöttyenést és ezáltal fogaink tartós savas „áztatását” elkerüljük, próbáljunk magasított párnán pihenni. A terhesség idején jelentkező refluxra kaphatóak gyógyszerek és gyógykészítmények, de ezek használatáról mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát.

Fogtápláló ételek

Terhesség ideje alatt a helyes táplálkozás nem csupán fogaink egészségének védelme érdekében fontos, hanem a baba szervezetébe jutó tápanyagok miatt is, melyek nagyban befolyásolhatják a magzati fejlődést.
A kismamáknak ügyelniük kell arra, hogy elsősorban rost-, keményítő-, és fehérje tartalmú ételeket fogyasszanak, és törekedjenek arra, hogy mindennap kerüljön vitaminban, és ásványi anyagokban gazdag táplálék is a tányérra.

A terhesség teljes ideje alatt kerülni kell a nyers tojást, húst, halat, penészes sajtokat tartalmazó ételek, desszertek fogyasztását.

B12 vitamin bevitele elősegíti az idegrendszer fejlődését, illetve a kismamák szájüregének egészségéhez is hozzájárul.

 • B12 vitamin az alábbi ételekben található meg: hús, hal, tojás, tej, sajt, egyes müzlik, szója.
 • A baba egészséges csontozatának, és fogazatának fejlődése érdekében ajánlott a C, D vitamin, illetve kálcium fogyasztása.
 • C vitamin az alábbi ételekben megtalálható: brokkoli, paradicsom, paprika, citrom, narancs, eper, dinnye.
 • D vitamin az alábbi ételekben megtalálható: tej, olajos halak, tojássárgája.
 • Kálcium az alábbi ételekben megtalálható: tej, sajt, joghurt, tofu, brokkoli, szárazbab, mandula, narancs.

Mit kerüljünk, mire figyeljünk?

Amivel segíthetjük a zavartalan várandósságot:

 • Változatos, rostdús étrend;
 • ésszerű szénhidrát bevitel, (megelőzhetjük a túlzott súlygyarapodást, valamint a fogszuvasodást);
 • kontrollált nassolás (egészséges nasik, gyümölcsök, olajos magvak)
 • terhesvitaminok szedése;
 • rendszeres fogászati kontroll;
 • rendszeres mozgás és tudatos pihenés;
 • lelki egyensúlyra és harmóniára törekvés (ha túlzott hangulatingadozás, vagy depresszió tüneteit észleli, kérjen segítséget: önsegítő csoportok, terapeuták, önismereti tréningek segíthetnek a megoldásban).

Amit kerüljünk a várandósság idején:

 • Ebben az időszakban próbáljuk minél inkább száműzni étrendünkből a cukros ételeket, szénsavas-cukros italokat és a koffeint.
 • Tiltólistásak a tudatmódosító szerek, drogok, gyógyszerek, cigaretta – dohányfüst, alkoholfogyasztás.
 • Kerüljük a korábban szokásos stresszhatásokat: a munkahelyi stressz is lehet extrém stresszfaktor, melyet a fokozott érzékenység miatt nehezebben él meg, nem tud megfelelően kezelni. A feszültség levezetésére „más-állapotban” nem alkalmazhatók az egyébként bevált módszerek: cigaretta, alkohol, drogok, nyugtatók, nassolás.
 • Káros környezeti hatások: nehézfémterheltség, kemikáliák, sugárzó hatások, fertőzések elkerülése az ön és gyermeke szempontjából is rendkívüli jelentőségűek. Munkaköri ártalom esetén mindenképpen mérlegelni kell és maximálisan kizárni az ártó tényezőket.

Ebben az időszakban próbáljuk minél inkább száműzni a cukros ételeket, italokat az étrendünkből, helyette inkább magvakat, gyümölcsöket fogyasszunk.
Továbbá elkerülendő a különböző fájdalomcsillapítók, nyugtatók, és antibiotikumok szedése is, melyek ártalmasak lehetnek születendő gyermekünk egészségére. További praktikus tanácsok és extra odafigyelés várja a kismamákat a Clinident Fogászati Centrumban.

Végre bekopogtatott a gólya, vagyis további hasznos tanácsok az első néhány hétre…

A baba születésétől a család rendszeres látogatójává válik a védőnő, aki folyamatos támogatást nyújt az összeszokás, családdá csiszolódás kezdeti nehézségeiben. Bármilyen kérdést bátran feltehetünk nekik, azért vannak, hogy segítsék, támogassák a szülőket.

Speciális kérdésekben pedig még tovább kutakodhatunk. Ha a szoptatás folyamán akadályokba ütközünk, ha babánkkal valahogy nem találjuk a közös hangot, keressünk fel szoptatási tanácsadót. Számos csoport, liga és szervezet működik azért, hogy népszerűsítsék a szoptatást, és hatékony segítséget nyújtsanak az édesanyáknak.

A szoptatás lélektani és fizikai hatásai

A terhesség alatt az anya és gyermeke szimbiózisban élnek egymással, amely a születést követően a szoptatással folytatódik, s ezzel a gyermek alapvető fizikai szükségletét elégíti ki. A szoros anya-gyermek kapcsolat a gyermek fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű, ennek köszönhetően alakul ki az ősbizalom, mely döntően befolyásolja a gyermek későbbi társas kapcsolatait. A biztonságban kötődő gyermekek érzelmileg stabilabb, nyitottabb és magabiztosabb.

Az anya fő funkciója a táplálás, a biztonság és a védettség biztosítása.

A szoptatásnak azon túl, hogy az érzelmi kötődést – stabilitást is elősegíti, rendkívüli szerepe van az immunrendszer megerősödésében, valamint az arc, állcsont és fogak harmonikus fejlődésében.

Egy kemény meló, mely hatással van az arcformánkra és fogaink fejlődésére…

Anyamellről való táplálás során a picinek igen keményen meg kell dolgoznia ahhoz, hogy táplálékhoz jusson. A szopás összetett mozgás, mely közben a nyelv és az alsó ajkak állandó érintkezésben vannak, az állkapocs ritmikusan mozog fel, le, előre és hátra. Ezzel egyidőben az arcizmok pedig hol összehúzódnak, hol pedig elernyednek. Ez az összetett mozgás fejleszti az étkezéshez, nyeléshez szükséges izmokat. Az elvégzett izommunka tehát az állcsontok a szájpadlás, a rágóizmok harmonikus fejlődésének hatásos ingere. Jótékony hatással bír az állkapocs fejlődésére és a fogak elhelyezkedésére. A szoptatással így elkerülhetők lennének bizonyos harapási diszfunkciók, melyek későbbiekben fogszabályozó kezelést igényelnének. Az anyamellről táplált gyermekek körében jóval kevesebben vannak a beszédhibával küzdők is.

Szoptatás után – még fogmosás helyett:

Etetés és büfizés után a kicsi szájüregét tiszta textil pelenkával töröljük át, hogy a tejes nyál, illetve a büfi maradéka ne pangjon a szájában. Az első fogacskákra már 6 hónapos kora körül számíthatunk, nekik pedig nem tesz jót ez a közeg. Az anyatejben, tápszerekben ugyanúgy megtalálható a cukor, mely az előbújó fogakat nem kíméli.

Bár a fogatlan szájüreg törölgetése furcsának tűnhet, még javasolt a mozdulat elsajátítása és gyakorlása. Ezzel hamarabb vehetünk észre egyéb elváltozásokat, mint például a bébikre jellemző szájpenész felbukkanását.

Szájpenész – soor oris:

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése, melyet a candida albicans nevű gomba idéz elő.  A szájüreg belsejét, a nyelvet beborító vastag, fehéres-szürkés lepedék az emésztőrendszerre is könnyedén átterjedhet, ha nem kezeljük időben. A szájpenész makacs jószág, erősen ragaszkodik a helyhez, ahol egyszer már megtapadt. (A candida albicans alapvetően jelen van az emésztő rendszerünkben, gondot akkor okoz, ha túlzottan elszaporodik.)

Szájpenész kezelése:

Dörzsöléssel nehezen távolítható el, alatta pedig érzékeny, vöröses nyálkahártya marad vissza, ezért gombaölő ecsetelő használata javasolt. Alkalmazzuk a gyermekorvos által javasolt ecsetelőt. Ehhez szerezzünk be steril gézlapot a patikából, majd alapos kézmosás után, az ujjunkra tekert gézlapot mártsuk az ecsetelőbe és így, erőteljes mozdulattal, töröljük át a baba szájüregét. Alkalmazása addig javasolt, míg el nem tűnik a penész. A készítmény alkalmazásának időtartamát egyeztessük a védőnővel vagy a háziorvossal.

Tünetmentesség:

Ha már sikerült a pici szájából száműzni a betolakodót, javasolt mindent alaposan átfertőtleníteni. Pontosabban szólva a penész felbukkanásától kezdve helyezzünk nagyobb hangsúlyt a fertőtlenítésre, sterilizálásra. Érdemes ilyenkor a mellet, a cumikat is áttörölgetni az oldattal. A melltartókat magas hőfokon, fertőtlenítőszerrel mossuk. Lehetőleg mindig használjuk a melltartó betétet, ami nem csak a tej csöpögésétől véd meg, de a gombaspórák is nehezebben ülnek meg a melltartó anyagában. Gondoljuk végig és fertőtlenítsünk mindent, ami csak a baba szájába kerülhet. Ha eddig nem tettük volna, akkor mostantól ügyeljünk arra, hogy semmi esetre se mosogassuk a pici poharát, kanalát, üvegeit együtt a sajátunkkal, ne együnk ugyanazzal a kanállal. Legyen saját evőeszköze az apróságnak, amit mi soha ne vegyünk a szánkba. Rendkívül fontos, hogy elkerüljük a felül- és visszafertőződést!

Cumisüveg legyen, vagy ne legyen?

Csak, ha muszáj

Ha már a cumisüveg használata elkerülhetetlen, igyekezzünk csak a táplálásra használni. Ha az első pillanattól kénytelenek vagyunk csecsemőnket ennek segítségével etetni, olyan cumit válasszunk hozzá, amellyel nem ömlik a tej a szájába, ergo meg kell tanulni kiszívni a táplálékot az üvegből. A cumikon található lyukak számával tudjuk kontrollálni a tej folyását. Ha nagy vagy soklyukú cumit választunk, a hirtelen szájába ömlő, nagy mennyiségű tejtől félrenyelhet, fuldokolhat. Hiszen tudjuk már az a szopási folyamat leírásából, hogy a nyeléshez is izmokat használunk, melyet szintén fejlesztenünk kell. Ugyanígy a száj körüli izmok fejlesztése fontos az arc fejlődése szempontjából. Ha nem küzd a baba az ételért, nem tanulja meg rendesen a folyamatot, a száj körüli izmok renyhék maradnak, ami később fogazati eltérésekhez vezet.

Szomjoltásra csak vizet tegyünk a cumisüvegbe, vagy gyógyteát, amit viszont nem ízesítünk. A babateákat csak pár hónapos kortól alkalmazzuk, ami viszont remek lehetőség a kanál vagy pohár használatának elsajátítására. Cukros inni vagy ennivaló után mindig töröljük át a baba száját, éjszakára csak tiszta vizet tegyünk cumisüvegbe.

Cumisüveg stop

A reggeli kakaó cumisüvegből való fogyasztása szintén rossz szokás. Ha nem kezdtük még el, ne is tegyük. Ha már beleestünk a hibába, következetes kitartással álljuk a sarat és szoktassuk bögréhez, pohárhoz. Ezek a leválasztások a szülőnek kellemetlenek, hiszen azt gondoljuk rosszat teszünk, kínozzuk, ha nem adjuk oda a cumit vagy a cumisüveg itókát. Pedig, ha egy gyerek szomjas, fél perc alatt meg tud tanulni pohárból inni.

A lényeg, hogy ne gyengüljünk el, ne hagyjuk, hogy a lélektani hadviselésüknek áldozatul essünk. Innivalóval a poharában még senki nem halt szomjan. A mi gyerekünk sem fog. Hogy könnyebb legyen, motiválhatjuk. Vásároljunk együtt színes bögrét, új poharat a számára. Ragaszthat rá matricát, díszíthetjük, ahogy csak akarja.

Ha sikerült átállni pohár használatára, ha nem, az első fogak előbújása után keressünk fel egy gyermekfogászatot, hogy bezsebeljük a sok dicséretet, a matricákat, a színes műanyag poharat meg a felfújt gumikesztyű babát. Legyen ez már természetes része a kicsik életének, akkor minden nagyobb probléma idejében kezelhető vagy megelőzhető lesz.

Várjuk szeretettel fogászatunkon!

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.