Tejfogak ápolása

Home / Tejfogak ápolása

A tejfogak ápolásának témája összetett kérdés, ami nem csupán a fogmosásra korlátozódik. Az ápolás – gondozás szorosan összekapcsolóik a prevencióval, amikor is a későbbi problémák megelőzésére fordítunk energiát. Ide tartozik a helyes táplálkozás: vitamin és ásványi anyag bevitel, a helyes fogápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzésen való részvétel.

Amint kibújnak az első kis fogacskák, azonnal kezdjük el az ápolásukat, ugyanis fontos, hogy a pici minél korábban hozzászokjon a szájhigiéniához. Az esti fürdetés a legalkalmasabb a fogak tisztítására, hiszen a mosdás mellett a fogak ápolásához is hozzá tudjuk szoktatni.

Ha ezeket szem előtt tartva gondozzuk gyermekünket, megkíméljük őt a fájdalomtól, megtartjuk a finkcióképes fogazatot, megelőzzük, hogy csúnya fogazata miatt zárt szájjal beszéljen és leszokjon a mosolygásról.

A magzat fogazati fejlődése már a mama első trimeszterében kezdődik:

A tejfogak egészsége nem az előbukkanásukkor kezdődik, hanem sokkalta korábban, a magzati életben.

Az első trimeszter a terhesség igen kritikus fázisa. Történései nem csak a kismamára, de a fejlődő magzat leendő életére is hatással vannak. Minden, amit a kismama tesz vagy éppen nem tesz meg a várandóssága idején, befolyásolják gyermeke egészségét is. Az édesanya teste nem 100%-os szűrő, tehát az egészségtelen táplálkozás, a koffein, a dohányzás vagy alkohol (drogok) fogyasztása hatással van a baba fejlődésére. Folyamatos fogyasztásuk születés után a baba számára nehezen kezelhető elvonási tünetekkel járhat.

4-5. hét: csontok kezdeti ásványosodása után alakul ki a fogágy.

4-6. hét: a felső állcsont, a maxilla egyesülésének időszaka. Stresszhatás növeli dento-orális rendellenességek kockázatát, vagyis a nyitott szájpad és -ajak hasadék kialakulását.

9-12. hét: 10-10 fogcsíra fejlődik a tejfogaknak megfelelően.

16. hét: Megjelennek a maradó őrlőfogak csírái.

20. hét: Kifejlődnek a többi maradó fogak csirái.

A bébik fogkoronájának fejlődése a „mélyben”, észrevétlenül zajlik. Ezt követően kezdődik a gyökér fejlődése, mellyel egyidőben elindul a fogelőtörés életüknek körülbelül a hatodik hónapjában.

A megelőzés 3 legfontosabb alappillére

1. Helyes táplálkozás – avagy mit (T)együnk és mit ne

A tápanyagok hatásukat kétféle módon fejthetik ki:

1. A fogáttörés előtt szisztémás úton: azaz amikor a tápanyagok a felszívódás után fejtik ki hatásukat. Ilyenkor a tápanyagok a fogak áttörése előtt érvényesülnek leginkább. Fontos a terhes anya, később a csecsemő helyes táplálása. Az ásványi anyagok és vitaminok bevitele azonban a fogak kifejlődése és előtörése után is fontos, hogy a szájüregi betegségeket megelőzhessük.

2. Az előbújt (áttört) fogat érő lokális hatások: a tápláléknak a szájban a fogakra és azok környezetére kifejtett helyi hatása. Egyértelmű összefüggés van a szuvasodások keletkezése és a szénhidrátok bevitelének mennyisége, konzisztenciája, valamint a fogyasztás gyakorisága között.

Étkezés:

Ételeink a szájüreg lágy- és kemény szöveteire pozitív és negatív hatással is lehetnek. Az ételek minőségi összetétele, konzisztenciája fontos tényező. A rágás a fogazat fejlődésének elengedhetetlen fiziológiás ingere. Fontos a tej, tejtermék, zöldség, gyümölcs és hús fogyasztása megfelelő mennyiségben és minőségben. A fehérjék hiánya a fejlődést befolyásolja, zavarokat okoz a fogáttörésben, a zománc savállósága csökken, ínygyulladás lép fel. A zsírok pozitív hatása az általános anyagcserén keresztül érvényesül. A magas zsírtartalmú édesség kevésbé cariogén (szuvasodást okozó) hatású.

A rágás összehangolt izommunka, melynek szerepe van az állcsontok fejlődésében. Ehhez a fejlődéshez szükséges a rágást megelőzően a megfelelő ideig való mellről szopás. A kemény, rostdús étel erősebb rágást igényel, melynek fokozott tisztító hatása van az ezzel együtt fokozódó nyálelválasztással együtt. A rágás az állcsont, a fogív helyes fejlődését befolyásolja.

Vitamin bevitel:
 • A vitamin: A fogzománc és az íny egészségének megőrzésében van fontos szerepe. Hiánya a tejfog és a maradó fog esetén is zománckárosodást idéz elő, kevéssé esztétikus, krétafehér fogzománc épül, a nyálkahártya szárazzá, duzzadttá válik, gyulladások kísérik.
 • B2 vitamin: Duzzadt, vörös ajkak, berepedezett szájzug, nyelvgyulladás.
 • B6 vitamin: Segíti a védekezőrendszert, a sejtműködést és fehérje anyagcserét támogatja. Hiányát rücskös, sorvadt nyelv és szájüregi gyulladások kísérik.
 • B12 vitamin: Fokozza a gyermekek étvágyát és a növekedést. Segíti az A vitamin aktiválását, együttműködik a C vitaminnal, Folsavval és pantoténsavval. Hiánya vérszegénységet okoz, kellemetlen, olykor fájdalmas tünetekkel jelentkezik a szájban, hatással van a nyálelválasztásra. Segít a herpesz leküzdésében.
 • C-vitamin: Fenntartja és támogatja az íny egészségét, segít az ínygyulladás megszüntetésében. Alacsony bevitele a pulpasejt (fogbél sejtjek) rendellenes fejlődéséhez vezet. A kávé megakadályozza a C-vitamin felszívódását, a fogamzásgátló tabletták pedig a felhasználását.
 • D-vitamin: szabályozza a kalciumháztartást, erősíti a csontokat és a fogakat. Fokozza az A-vitamin felszívódását, C vitaminnal együtt az influenza ellen védekezhetünk hatékonyan. A zománcfejlődés idején fennálló hiánya a nagyőrlő, a metsző- és a szemfogakon fehér foltokat idéz elő.
 • K vitamin: Az egészséges csontozatért fontos a K vitamin bevitele. Segít a fogínyvérzés leküzdésében, a rendszeres orrvérzésre jelent terápiát.
Ásványi anyagok pótlása:

Az ásványi anyagok hiányában kóros fejlődés alakul ki, jelenlétük kiemelt fontosságú, alapvetően a fogak építőanyagait jelentik.

 • Ca: A kálcium a fog ellenállóképességét és szilárdságát növeli.
 • Foszfor: A kálcium kötődését biztosítja, csökkenti a szuvasodás kialakulásának kockázatát,
 • Magnézium: Csontok szilárdságát növeli.
 • Réz, vas, molibdén: szuvasodás előfordulását csökkenti.

2. Szájhigiénia a családban

A szájhigiénia jelentőségét már a kisebb gyermekek is megértik, a helyes fogápolásra megtaníthatók. Ebben azonban nagy szerepe van a családnak.

7 tipp a gyerekfogak egészségének megőrzéséhez:

 • Cumisüveg helyett kiskanál, csésze, használatára szoktatás már egy éves kor előtt.
 • Cumisüveget maximum vízzel töltsük fel „nyugtatóként” és csecsemőnk soha ne aludjon el cumisüveggel a szájában.
 • Már a babáknál is fontos a szájüreg, az íny, a nyelv és az előbújt pici fogacskák tisztítása. Csecsemőknél steril gézzel végezzük a szájüreg tisztítását, és minden étkezés után tisztítsuk meg a fogakat és az ínyt!
 • Soha ne mártsuk a cumit cukorba, mézbe, vagy cukros folyadékba!
 • Életkorának megfelelő konzisztenciájú élelmiszereket adjunk gyermekünknek.
 • A leesett cumit soha ne nyaljuk le tisztítás gyanánt, és gyermekünkkel ne együnk ugyanazzal az evőeszközzel. A felnőtt – száj mikroflórája „gazdagabb” egy kisgyermekénél. A szuvasodás pedig fertőző betegség, hiszen baktériumok okozzák. Tehát ugyanazon kanállal, vagy a cumi sajátos tisztításával átadjuk ezt a szuvasodást okozó baktériumflórát.
 • Az első fogorvosi vizit az első fogak előbújását követően történjen meg!
Gyermekfogak ápolása:

A tejfogak ápolása a kisgyermek korának megfelelő fogkefés tisztással, vagy amikor még csak pár fogacska bújt elő, speciálisan erre a célra kifejlesztett, ujjra felhúzható, fogkeféhez hasonló fogtisztító eszközzel tudjuk végezni. Ezeket gyógyszertárban, drogériában lehet megvásárolni.

A gyermek fogmosása hosszú éveken keresztül szülői felügyeletet igényel. Az első fogak megjelenésétől elengedhetetlen az alapos tisztítás. Amikor már rendesen tud fogni és élvezi, ha utánozhat bennünket, hagyjuk a gyermeket ismerkedni a fogkefével, a tükör előtti eseményre ebben az időszakban jóval több időt és türelmet szánjunk, mint a saját rendes fogmosásunk.

Fontos azt észben tartani, hogy folyamatos és sok gyakorlást igénylő folyamat az, míg a gyerekek tökéletesre fejlesztik a saját fogmosási technikájukat. Jellemzően sokszor még a felnőttek sem sajátították el a helyes módszert, hiszen ezt sosem tanították nekik az iskolákban. A fogászati kontrollok többek között ezt a célt is szolgálják. Kérdezni és segítséget kérni sosem késő.

Fogkefe választás:
 1. A tejfogak előretörésekor a jó választás a szélesebb fejű fogkefe, mert a pici szájában még több az íny, mint a fog.
 2. Ovis korban, amikor már zárt tejfogsor van a pici szájában keskeny fejű fogkefét választunk.
 3. Amikor beindul a fogváltás – ismét széles fejű fogkefével mossuk a fogakat.
 4. Vegyes fogazat esetén nagyobb fejű és általában kereszt irányú sörtékkel ellátott fogkefével tudjuk hatékonyan tisztítani a fogakat.

Jellemzően 3-12 éves korig soft, azaz puha sörtéjű fogkefét használjunk a gyermekek fogainál. Közepes erősségűre csak a serdülő korban, valamennyi maradó fog előbújását követően váltsunk.

A legtöbb gyártó korosztálynak megfelelő jelöléssel látja el a fogkeféket, mely segít a szülőknek a választásban. (pl. Oral-B – Stages 1-4)

A fogmosás:

A fogakat a puha, kis fejű, műanyag szálú fogkefével finoman dörzsöljük át. Eleinte nem szükséges a fogkrém használata, elég, ha csak egy vizes fogkefét használunk, a fogkrém használatával várjunk, amíg a pici elég nagy nem lesz ahhoz, hogy ki is tudja köpni a pasztát. Ez az időszak körülbelül három éves kor körül jön el, de fontos, hogy akkor is kizárólag gyermekfogkrémmel mossa meg fogait, mivel a gyermekeknek gyártott fogkrémekben koruknak megfelelő fluoridmennyiség van. A legkisebbeknek való fogkrémek fluoridmentesek, és a nagyobbaknak valóban is csökkentett mennyiségű fluorid van. A fogkrémből csak keveset használjunk, és ügyeljünk rá, hogy lehetőség szerint ne nyelje le a gyermek. Ennek érdekében a művelet során többször köpessük ki vele a felgyülemlett mennyiséget.

A gyerekek 3 éves koruk előtt, de sokszor még azután sem tudják elég alaposan megmosni a fogukat. Ha már önállóan végzi is a műveletet, mindenképpen végezzünk utómunkát, és mossuk meg mi is a fogait! A helyes tisztítás kifinomult mozdulatokat igényel, s a kéz kordinációja kisgyereknél még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy azt maradéktalanul el tudja végezni. Az idő előrehaladtával és a gyermek kézügyességének fejlődésével természetesen eljutunk odáig, hogy csupán ellenőrizni kell a tisztaságukat, de addig nem szabad ezt félvállról venni.

A gyermek összezárt fogsorának külső felszínére (érintve az íny szélét is) helyezzük a fogkefét 45°-os szögben és kezdjük el finom körkörös mozdulatokkal eltávolítani a lerakódást.  Vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen!

Ezeket a mozdulatokat ismételjük meg a fog belső felszínén, illetve a rágófelületeken is. A legtöbb időt az őrlőfogak mély barázdáira kell fordítanunk, főként a maradó őrlők igényelnek kiemelt figyelmet.

Figyeljünk rá, hogy az íny széle, és a fogak mögötti területek is alaposan meg legyenek mosva. Ne feledkezzünk meg nyelv tisztításáról sem. Bár a gyerekek nehezen viselik, nem szabad kihagyni a napi szájápolásból, ezért csak finoman dörzsöljük át.

Ne felejtsük, a gyermek az gyermek! Játszik! Sokat! Álmodozik, elmélázik, bohóckodik, olykor hisztizik, hiszen a fogmosás a legkevésbé élvezetes napi tevékenység, tehát igyekszik és minden megtesz, hogy elbliccelje, túl legyen rajta, kibújjon alóla. És a trükkökről még nem is ejtettünk szót. Az „úgy teszek, mintha fogat mostam volna” csínyekről. De bennünket ezzel nem vezethetnek meg, ugye?!  A gyerek még nem érti, miért fontos, de egy nap még hálás lesz nekünk. Az első szerelemkor, vagy amikor nyugodtan sétál ki a fogászati rendelőből, mert éppen semmi teendő sincs az egészséges fogaival.

A fogmosás helyes sorrendje az, amikor a legnehezebb fogcsoportokkal kezdünk, és szisztematikusan haladunk egyik oldalról a másikra, nem pedig csapongva dörzsölünk egy kicsit itt, egy kicsit ott. A következő sorrendet követve biztosan nem hagyunk ki semmit.

 1. Alsó fogak nyelv felőli felszíne bal rágófogaktól a jobbra haladva a rágófogakig. Középen az alsó frontok területén a nyálcsövek kivezetőjénél jellemzően hamarabb jelentkezik a fogkő, különös figyelmet igényel.
 2. Felső fogak szájpadlás felőli felszíne a jobb rágófogaktól a bal oldaliig haladva.
 3. Felső fogak ajak felőli felszíne bal rágófogaktól jobbra haladva a rágófogakig. A rágófogak területét különös figyelemmel kell mosni, mert itt is nyálcsövek kivezető nyílásai találhatóak, a fogkő jellemzően könnyedén felszaporodik a fogakon.
 4. Alsó fogak ajak felőli felszíne jobbról balra haladva.
 5. Alsó fogak rágófelszíne.
 6. Felső fogak rágófelszíne.

A fogmosást követően a fogselymezést is építsük be a mindennapi rutinunkba, sosem lehet elég korán kezdeni.

3. Érvek a rendszeres fogászati kontroll, a korai kezelés és gyermekfogászati gondozás mellett

 1. A tejfogazat szakszerű szanálása, a gangrénás tejőrlők ellátása, a megfelelő időben elvégzett tejfog eltávolítása (extractió), majd a helyfenntartók alkalmazása a fogváltás fiziológiás lezajlását segíti.
 2. A maradó fogak szanálásával pl.: a kontakt szuvasodások kezelésével, a retenciós felületek (pl.: mély barázdák) megszüntetésével csökkenthető a plakk-képződés és megváltoztatható az egész száj korábbi cariogén (fogszuvasodást okozó) miliője.
 3. A barázdazárást a maradó fogakon, – az előtörését követően- mihamarabb célszerű elvégezni. Ez az ajánlott lépes szintén a megelőzés része. Ez egy olyan beavatkozás, amely kárt nem okoz, a fogszövethez nem kell hozzányúlni, nem kell fogat fúrni. Minimális előkészületet igényel csupán. A barázdákat speciális barázdazáró anyaggal töltjük fel, mely megköt az üregben, kitölti azt, megvédve így a fog nehezen tisztán tartható felszínét a szuvasodástól.
 4. A korai fogszabályzó kezeléssel megelőzhetőek a fogazati anomáliák teljes kialakulása.
 5. A rendszerességgel a szülőről lehullik az aggodalom, a gyermeket pedig megkíméljük a rettegéstől és a fájdalmas kezelésektől. Test tudatosságra szoktatjuk, és arra, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokkal saját egészségéért felelősséget vállaljon.

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.