Tejfogak szuvasodása

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek – bár hatéves korukban megkezdődik a fogváltás – tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal. Másrészről a tejfogak szuvasodásának később a maradó fogak is kárát láthatják.

Ha a maradó fogak olyan szájba törnek elő, ahol szuvas tejfogak vannak, sokkal nagyobb eséllyel kezdenek el maguk is szuvasodni, hiszen rögtön érintkezésbe kerülnek a sok szuvasodást okozó baktériummal.

Szintén problémát okoz, ha a tej-őrlőfogat jóval korábban el kell távolítani a szuvasodás miatt, mint hogy az magától kiesne, mert ekkor a helye beszűkül, és a maradó fognak nem lesz elegendő helye a megfelelő pozícióban kinőni, így rendezetlen fogsor alakulhat ki. Ekkor fogszabályzó kezelésre van szükség, ami hosszú, nagy együttműködést igénylő folyamat. A tejfogak szuvasodása emellett a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.

Érdemes tehát a tejfogakat ugyanúgy, mint a maradó fogakat idejében kezelni, vagy töméssel ellátni, hogy így biztosítsuk funkciójukat és az előtörő maradó fogak épségét.

A leggyakoribb fogazati probléma kisgyermekek esetén az ún. cirkuláris caries, ami nem más, mint a frontfogak ínyszélén megjelenő szuvasodása, mely gyorsan körbefut a fog nyaki területén lemetszve ezzel a koronai részt. Mosolygáskor a sötétre színeződott csonkok, elhalt, állcsontban maradt gyökerek árulkodnak a problémáról. Jellemzően a cumisüvegből adott cukrozott teák, üdítők idézik elő.

Kiemelt figyelmet érdemel még a tejörlők egymás felé néző felszíne, azaz fogközök.

 

„A rossz fogaimat a szüleimtől örököltem…”

A gyermekek fogai eredendően egészségesek. A gyermekfogak sorsáért első sorban a szülők felelősek, akik sajnos gyakran csak a sulifogászati szűrés után döbbenek rá az aggasztó állapotokra: azaz, hogy nem fektettek kellő hangsúlyt a gyermek fogazatára és a helyes szájápolás elsajátításra.

Gyakran halljuk az anyukáktól, hogy “pedig a gyerek rendesen mossa, fogorvoshoz is járunk vele, de nincs mit tenni, ilyen fogakat örökölt”.

 

Ez azonban nem egészen így van. A gyenge fogzománc, a szuvasodásra való hajlam valóban örökölhető, de a nem megfelelő fogápolás és étkezés ennél lényegesen fontosabb, és sokkal nagyobb szerepet játszik a szuvasodás kialakulásában. Ha megfelelő a szájhigiéne, és odafigyelünk az étkezésre, sokkal kisebb eséllyel alakul ki a fogszuvasodás.

Plusz egy érdekesség! A fogszuvasodás egy „fertőző betegség”, hiszen a szuvasodást baktériumok okozzák, melyet könnyedén átadhatunk egymásnak. Így a saját gyermekünket is megfertőzhetjük, méghozzá azzal a szakállas trükkel, amikor a földre pottyant cumit vagy a bébiételes kanalat lenyaljuk. Legyünk hát óvatosak, hiszen a felnőttek szájának mikroflórája merőben eltérő egy kisgyermekétől.

Ezek tehát azok a tényezők, melyek a legfőbb szerepet játsszák a szuvasodás kialakulásában. Ha megfelelő a szájhigiénia, és odafigyelünk az étkezésre, sokkal kisebb eséllyel alakul ki a fogszuvasodás.

 

Mit lehet tenni a szuvasodás megelőzéséért?

A megelőzés lépései:           

  • szájhigiéne fokozása, szükség esetén együttműködés a fogorvossal, dentálhigiénikussal,

  • egészséges táplálkozás,

  • rendszeres fogorvosi ellenőrzés,

  • adott esetben fluoridos kezelés. (A fluoridos kezelés az orvos javaslata alapján történik.)

 

0-3 éves kor:

A legnagyobb ellenség az édes itallal teli cumisüveg. Leggyakrabban azoknak a gyerekeknek romlik látványosan a foga, akiknek a szájában sokat, sőt, gyakran egész éjszaka ott lóg a cukros teával töltött cumisüveg. Ne szoktassuk rá gyermekünket erre a káros folyamatra! A cukros folyadékban így tulajdonképpen folyamatosan áznak a fogak, ami rendkívül jó táptalaja a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. A teába csavart citromlé, pedig szinte feloldja a fogzománcot, még könnyebbé téve a fogak elromlását.

A csecsemők fogatlan szájüregét, ínyét is rendszeresen tisztítani kell egy tiszta textillel! Az első fogak megjelenése pedig már egyenlő a rendszeres fogápolás szükségességével, amihez puha gyermekfogkefét használjunk.

 

 

 

Óvodáskor:

Az oviskor jellemzően a tejfogazat időszaka. Mivel a nap nagy részét a gyerkőc a szülőktől külön tölti, fontos, hogy egy rendes fogmosással indítsuk a napot. Még akkor is, ha az oviban uzsonnával indítják a napot. A lényeg, hogy mihamarabb a napi rutin részévé váljon a reggeli fogmosás. Napközben a gyerekek saját maguk mossák a fogaikat (úgy ahogy), tehát este megint a szülő felelőssége az alaposságra figyelés.

A tejfogak jelentőségét nem szabad lebecsülni, azokat egészségesen kell megőrizni a fogváltásig, mely az óvodáskor végével a Fogtündérrel karöltve be is köszönt.

 

Lássuk csak miért olyan nagyon fontosak azok a tejfogak

Emésztési zavarok megelőzése: A helyes, kiegyensúlyozott rágáshoz elengedhetetlenek a kis fogacskák, az pedig a jó emésztés előfeltétele.

1. A hiánytalan fogazat a világos beszéd és a rendes hangképzés alappillére.

2. Helyfenntartókként a kis tejfogak biztosítják a maradó fogak helyeit a sorban.

3. A romló fogak ugyanúgy kellemetlen leheletet okoznak, mint a felnőttek esetén, így ez hatással van a társas kapcsolataira is.

4. Már egy kisgyermek esetén is fontos az esztétikum. Tudjuk, hogy a sokszor cserfes gyermekszáj olykor csúfolódásban edzi a nyelvét, nem kímélve ezzel azt a gyerkőcöt, aki éppen a tárgya a gonoszkodó humornak.

 

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A fogváltás sorrendje

Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a…

A fogzás sorrendje

A baba első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind…

A fogblogról és a szerzőjéről

A pácienseim sokszor fordulnak hozzám kérdésekkel fogászati problémákkal, beavatkozásokkal és a fogápolá…

Call Now Button